Забременяване по време на цикъл?

0
187
забременяване

Забременяване по време на цикъл е въпрос, който вълнува много дами по света. Разбира се, природата понякога действа напук на всякаква логика, но днес ще ви представим всичко, което трябва да знаете за този феномен – възможно ли е, как се случва и защо…

Питате ли се, в кои дни може да забременеете и кога не, дали е възможно забременяване по време на цикъл? Предлагаме ви малко полезна информация, относно всичко, което трябва да знаете за фазите на менструалния цикъл, пишат от actualno.com. Според проучване, проведено от изследователската организация Child Trends, 66% от младите мъже и жени не знаят в кой период от цикъла жената е плодородна и колко дни трае този фертилният период. Според Американската асоциация за безплодие поне 20% от случаите на „предполагаемо безплодие“ са свързани с погрешно схващане за това, в какъв момент всъщност жената може да забременее.

Това да знаете в кои дни от цикъла яйцеклетката може да е оплодена, в никакъв случай няма да навреди. И това съвсем не е календарен метод за защита. Според лекарите броенето на „безопасните“ дни е като разчитане на късмет. Но трябва да признаете: избягването на нежелана бременност (или постигането на желана) е много по-просто, като се съсредоточите, върху фазите на собствения си цикъл. Какво трябва да знаете, ако искате да забременеете.

1. Кога да правим секс
Много хора мислят, че най-сигурният начин за зачеване е да правят секс всеки ден. „Средно на тялото на човек му трябват между 36 и 48 часа, за да натрупа достатъчно количество сперматозоиди“, обясняват специалистите. „Ежедневният секс може да доведе до факта, че в периода на овулация на сперматозоидите просто да не са достатъчно.“ Лекарите препоръчват да се правят секс всеки ден, през фертилния период.

2. Колко време отнема
Всеки месец вероятността за зачеване е 10-15% – ако и двамата партньори са здрави и не са по-стари от 35 години. 88% от такива двойки постигат това, което искат в рамките на една година, 95% – в рамките на две години. Средно за двойките под 30 години са необходими шест месеца, за 35-годишните – девет месеца.

3. Здравни въпроси
Намаляване или избягването на алкохол и кофеин ще увеличи шансовете за зачеване. И определено трябва да се откаже пушенето. Доказано е, че химикалите, съдържащи се в цигарения дим, намаляват производството на естроген, който е необходим за узряването на яйцата и сгъстяването на ендометриума. Прекомерната тънкост и наднорменото тегло също не са най-добрият начин да повлияете на хормоните и следователно на плодовитостта. 42% от жените, използващи календарна контрацепция, всъщност не знаят кои дни от цикъла са „безопасни“.

4. Какво означават промените в цикъла?
Забременяване по време на цикъл може да варира от месец на месец – това е абсолютно нормално и не влияе, върху плодовитостта. Ако обаче цикълът е постоянно по-малък от 21 дни или повече от 35 дни, а също и ако изобилието и цветът на менструалния поток варира от време на време, трябва да се консултирате с лекар. Тези симптоми са признак за редица заболявания.

5. Магическа поза не съществува
Чували ли сте, че след секс е полезно да легнете с краката нагоре, за да увеличите шансовете за зачеване?. Забравете това твърдение. „Веднага щом настъпи еякулация, сперматозоидите веднага се втурват към шийката на матката и бъдете сигурни, че те ще намерят начин, независимо от това, дали сте изправени или висите с главата надолу от леглото“.

Какво трябва да знаете, ако НЕ искате забременяване по време на цикъл
1. Когато сте най-малко плодородни
Оплождане е възможно да се случи, само по време на овулация. Това е времето на живота на зряла яйцеклетка, която продължава от 12 до 24 часа. Предвид факта, че времето на цикъла може да варира от месец на месец, добре е да се обмисли деня на предполагаема овулация, плюс два дни преди и два след – най-рисковото време за полов акт“. Някои специалисти казват, че три дни преди този петдневен „прозорец“, трябва да се внимава. Това е защото, веднъж в тялото попаднали, сперматозоидите могат лесно да оцелеят до деня на овулацията. Кога настъпва овулация? „За да определите приблизителната дата, изчислете средното време на цикъла – да речем, 32 дни – и извадете 14. Оказва се, че X-ден е 18-ият ден от цикъла (първият е денят, в който започва менструацията).“ Най-малкото плодородно време е 10 дни преди и самия период на менструацията. “

2. Признаци на овулация
2–4 дни, преди яйцето да узрее, секретите, произвеждани от шийката на матката, стават по-големи. По външен вид и консистенция те наподобяват яйчен белтък – прозрачен и вискозен. По време на овулация и след – когато яйцето умира или опложда – изхвърлянето от шийката на матката става по-плътно, пастообразно и най-вероятно не се виждат. Друг възможен признак на предстояща овулация е болка в един от яйчниците. Последното показва, че яйцеклетката е на път да излезе.

3. Липсата на цикъл не е гаранция
Каквато и да е причината за нередовния цикъл – прекомерна тънкост или стрес – трябва да се предпазите. Овулацията може да се случи по всяко време. Например, ако сте много слаби, дори наддаването на килограм може да провокира овулация. 50% от жените на възраст 25-29 години не знаят в какви дни от цикъла настъпва овулацията.

4. Кога орална контрацепция, може да се провали
Известно е, че приемът на противозачатъчни, обикновено изисква дисциплина, но пропускането на първото или последното хапче в опаковката е най-рисковото. Забравяйки да приемете едно или друго, вие увеличавате почивката между приеми. През това време естественото ниво хормони, може да е възстановено, което води до овулация.

5. Винаги трябва защита
Изчисляването на безопасни дни не дава гаранции. Забременяване по време на цикъл е възможно, да не говорим за всички останали почти сигурни дни. Ако не сте готови за радостите на майчинството, не забравяйте да използвате допълнителни методи за контрацепция. Познаването периодите от цикъла ще е от полза и ще помогне да разберете, дали да прибягвате до спешна контрацепция при незащитен секс. Още по темата:

Вижте още:Бременна сте? Ето кои са позволените и забранените напиткиМитове за бременността, на които не бива да вярвамеБременността е период от живота на всяка жена, в който промените в тялото и мисленето ни са неизбежн…Jun 8 2019vsyakajena.com

loading...