Всички ги правим, но тези 9 неща съсипват кухненските ни съдове. Ето как да го предотвратим

0
395

Толкова сме свикнали да следваме правилата, че понякога забравяме, че за нещата, които използваме всеки ден важат други правила, които трябва да се имат предвид, ако искаме да ги поддържаме в добра форма, пишат от dama.bg. Съдовете, тенджерите, тиганите, чиниите, дъските за рязане и другите кухненски съдове изискват определено внимание, с което не всеки е запознат. Ако искаш да намалиш парите, които даваш за кухненски съдове, прочети тези полезни съвети. Виж кои 9 грешки правят много хора в кухнята.
Температурен контраст
Стъкленият капак, който виждаш на снимката може да изглежда така по много различни причини. Възможно е дръжката да е завита твърде плътно или да има пукнатини, които са невидими за окото. Има обаче едно нещо, което много хора правят и всъщност то причинява пукнатини. Говорим за измиването на капака със студена вода и покриването му след това с горещ тиган. Обикновено тенджерите и тиганите (и капаците) не реагират добре на температурни контрасти. Някои навици могат да предизвикат развалянето им. Сред са: изсипване на студени течности върху горещ тиган, стопляне на чиния върху печката веднага след изваждането ѝ от хладилника и измиване на горещи съдове със студена вода.
Въпросът с топлината
Прегряването влияе на съдове, изработени от различен материал. Неръждаемата стомана се покрива с петна „дъга“, но все пак тя е ефективна след това. Незалепващата повърхност не може да се използва след това, тъй като парчетата от покритието ще се отлепят.Ето кои кухненски съдове причиняват най-голяма вреда на здравето ни, без да го осъзнавамеПреди години възникнал проблем – с какво да бъде заменена скъпоструващата сребърна посуда. Съобразно…Sep 26 2018vsyakajena.com

Неправилна употреба на кухненски съдове
Изпровизирането в кухнята е страхотно, но не и за всички видове кухненски съдове. Има правила, които не трябва да се нарушават. Кухненският нож не може да се използва като отварачка за консерви. Пластмасовите съдове, които се използват само за съхраняване на храната, се деформират в микровълнова. А на снимката може да видиш защо дъската за рязане не трябва да се използва като капак.
Съхранение и сушене на съдове
Ако правиш тези две неща на едно и също място и затрупваш прекалено сешоара знай, че това не е добра идея. Дървените дъски за рязане не могат да изсъхнат правилно, ако са в контакт с мокър съд. Също така, ако се опитваш да намериш съд, от който се нуждаеш в момента в такава „чиста“ купчина, лесно може да изпуснеш някоя чиния и да я счупиш. Затова съхранявай и суши съдовете си на различни места.
Въпросът с миризмата
1. Кухненските съдове миришат лошо, ако около тях няма свеж въздух. Няколко прости правила обаче може да ти помогнат да избегнеш този проблем. Съхранявай съдовете на проветливо място. Бъди особено внимателна с керамичните чинии, тъй като те по-силно абсорбират миризмите. Не изсушавай съдове с кърпи.
2. Сменяй гъбите и кърпите по-често.
3. Не оставяй храна в съдовете твърде дълго. Ако го направиш, материалът може да поеме миризмата и много трудно ще се отървеш от нея.

Миене на чугунени съдове
Чугунените тигани са „супергерои“, които се страхуват от водата, защото защитният им слой предпазва тигана. Той предотвратява появата на ръжда и не позволява изгарянето на храната. Не оставяй такива съдове във водата твърде дълго и внимавай да не ги миеш прекалено енергично, тъй като ръждата може да се отстрани, без да се повреди защитният слой.
Прекалено много вода
Ако оставиш дървена дъска за рязане във вода за дълго време по нея ще се появят петна, пукнатини и ще се разпространят микроби.
Откъде идват драскотините
Ето някои неща, които могат да надраскат незалепващата повърхност: малки кости, шпатули и лъжици с ниско качество. Трябва да внимаваш и когато избираш съдове от пластмаса. Ръбовете им трябва да са гладки, така че да не повредят повърхността. Внимавай и с гъбите. Например, остатъците от кафе могат да се „скрият“ в гъба и да повредят повърхността на съдовете.
Въпросът със съдомиялната
Само ако чиниите можеха да говорят… Определено щяха да ни кажат, че мразят съдомиялната машина. Основата на перилните препарати и агресивните температури не са полезни за много съдове. Ето някои неща, които трябва да имаш предвид: среброто избледнява, по кристалните съдове се появяват пукнатини, дървените дъски за рязане се разрушават при дълъг контакт с вода, а чугунените съдове ръждясват. Помисли за твърдостта на водата, когато миеш стъкло. Знай, че е възможно и алуминиевите чинии да потъмнеят.Загорелите съдове са направо кошмар за всяка от нас. Ето как обаче лесно и бързо да се справим с тяхДори да не сте сред най-разпалените кулинари вероятно поне веднъж кухненските съдове, в които готвит…Sep 3 2018vsyakajena.com