9 психологически закона, които ни контролират без да се усетим (Част 1)

0
366
закона

Много от нещата, които се случват в живота ни, изглеждат нелогични и необясними, но с помощта на науката всичко си идва на мястото. Днес ще ви разкрием как чрез няколко психологически закона гадателките успяват да предскажат бъдещето, защо хората стоят във връзки, в които не са щастливи, и как един счупен прозорец може да повиши престъпността в квартала ви, пишат от dama.bg.
1. Теорията за счупените прозорци
Тази теория е развита от двама американски социолози – Келинг и Уилсън. През 80-те години двамата се опитвали да разберат каква е причината за нарастващия брой на престъпленията в Ню Йорк. След много проучвания и анализи те стигнали до следното заключение – малките нарушения на реда, като неправомерното хвърляне на боклук или рисуването на незаконни графити, повлияват на цялостния брой на престъпленията и стимулират престъпността.
Ето един пример от действителността: Дори само един прозорец да е счупен или да липсва в една сграда, хората, които минават покрай нея, решават, че на никого не му пука за нея и няма кой да поправи прозореца. След кратък период от време всички прозорци биват изпочупени от хулигани, а хората с престъпни наклонности в района започват да вярват, че всичко може да им се размине, и от дребни престъпления започват да вършат по-големи.
2. Теорията за придобитата безпомощност
Придобитата или усвоена безпомощност е вид поведение, при което човекът не иска да направи нищо, за да подобри живота, дори и да има възможност. Защо е „придобита“? Защото никой не се ражда с идеята, че преминаването през препятствия и справянето с проблеми е безполезно занимание. Тази идея се заражда в съзнанието ни след огромен и продължителен стрес и след множество провали. Така започваме да вярваме, че нищо не зависи от нас и затова спираме да се борим. Психологията разкри кои са топ 10 на причините, поради които привличаме неподходящите мъжеТи си умна и секси. Имаш чувство за хумор и знаеш какво искаш в живота. Защо тогава е толкова трудно…Sep 14 2018vsyakajena.com

3. Теорията за тунела на реалността
Според тази теория човекът вижда света през призмата на своите виждания и опит. Детството, образованието, постиженията и провалите ни променят начина, по който виждаме заобикалящата ни среда. Затова различните хора имат различни реакции към едно и също нещо.
Ето един пример от действителността: Гледайки към Мона Лиза, един човек вижда мистериозната ѝ усмивка, друг забелязва математическата перфектност, а трети вижда една грозновата жена без вежди. Тези хора живеят в различни „тунели“ и силно вярват, че са прави. Това обяснява и причината да няма една универсална истина.
4. Дилемата на таралежа
Хората имат нужда от близост, затова толкова държим на семейството и приятелите си. Но понякога тези взаимоотношения ни нараняват. В много случаи това води до отчуждаване. Прекратяваме връзките, които не са полезни за нас, и продължаваме напред… но след време допускаме абсолютно същите грешки, от които отново страдаме. Немският философ Артур Шопенхауер нарича това явление „дилемата на таралежа“ и споделя следната притча: В мразовит ден таралежите се скупчват един до друг, за да се стоплят. Но след като се убодат на чуждите бодлите, се разпръскват. След като им стане студено, отново се събират заедно, за да се убодат отново. След много подобни опити таралежите осъзнават, че е най-добре да застанат на малко разстояние един от друг. По същия начин обществото насърчава хората да се скупчват съвсем близо, а после същите тези хора осъзнават, че приятелите им имат много отблъскващи бодли. Ключът към щастливите връзки е да даваме достатъчно топлина на близките ни хора, но да им дадем и свобода, да не се вторачваме в бодлите, но и да не се примиряваме с болката от убождането.
Очаквайте още няколко психологически закона в следващата част!Как да го накараме да се влюби с 3 стъпкиЛюбовта невинаги се случва по начина, по който си я представяме или по който смятаме, че трябва да с…Feb 16 2019vsyakajena.com