4 мита за нашите баби, в които още вярваме

0
1145
нашите баби

Всяко ново поколение в последните години има значително повече удобства от тези преди него. Това се дължи както на прогреса на техниката и технологиите, така и на опита, който се предава от по-възрастните към по-младите. Често обаче историческата истина се изкривява и може да се чуят пренебрежителни или снизходителни коментари към днешните млади хора като: „Баба ти все едно само с памперси е гледала децата си“ или „Баба ти само гурме е яла“, например. Истината е, че този тип мислене понякога далеч се разминава с това, което наистина е било едно време. Затова днес ще ви представим 4 от най-разпространените митове, свързани с нашите баби, в които вярваме и до днес.

1. „Жените преди са били естествени и красиви, а днес младите момичета са изцяло изкуствени“


Факт е, че жените в миналото не са можели да се възползват от услугите на козметичната хирургия, за да нанасят промени по външния си вид. Също така обаче те са били изключително заети с физически труд на полето, домакинска работа, която не е била улеснена от съвременните уреди и са били изложени на природните влияния като ветрове и слънце по цял ден. Като добавим и не толкова развитата козметика и медицина, истината е, че жените навремето са се състарявали доста по-бързо от съвременните.

2. „Браковете по любов са били истински и разводите са били доста по-малко“

Отново истина в това твърдение има, но не е цялата. Да, разводите са били по-малко, но поради факта, че на разведените се е гледало лошо, особено на жените. Обществото е било изключително критично, а освен това самият процес по развода е бил сложен. Жената трябвало да докаже, че мъжът й изневерява или я бие, за да може да се разведе. По отношение на браковете, в миналото уредените от семействата бракове са били нещо обичайно, така че любовта често е оставала на заден план.

3. „Жените са раждали много и раждането е минавало безпроблемно“

Отново е факт, че многодетните семейства са били често срещани. Това, което забравяме е, че много от децата са почивали още в детска възраст, поради лошите условия за живот. Освен това раждането е било истинско предизвикателство, тъй като жените често са умирали, заради кръвозагуба или инфекции, заради не толкова напредналата медицина, която да помогне за избягване на тези усложнения.

4. „Жените не са работели, а са били домакини“

Възможността една жена да бъде домакиня и да не работи идва тогава, когато мъжът в семейството изкарва достатъчно пари, за да може да издържа домакинството. В миналото това е било рядкост и масово жените, наред с домакинските си задължения, са ходели по цял ден на работа, за да могат да допринасят към образуването на достатъчен семеен бюджет.