14 навика, които показват какъв е характерът ни (Част 2)

0
296
навика

Човешкият мозък е една от най-големите загадки в тялото ни. Той не само ръководи целия ни живот, но и в голяма степен го прави несъзнателно. Така че ние вършим неща, без да знаем защо, пишат от dama.bg. Учените обаче са открили много интересни закономерности, които ни помагат да разберем повече за мозъка си и за характера си. Днес сме подбрали няколко интересни открития за 14 всекидневни навика, които разкриват много за вас и всъщност оказват по-голямо влияние върху живота ни, отколкото си мислим.
8. Парфюмите ни прави по-привлекателни в очите на околните. Според учени от Ливърпул парфюмът ни прави по-привлекателен за околните. Доброволците в проучването били разделени на две групи – едната група носела парфюм, а другата – не. След това доброволците били записани и показани на трета група. Резултатът бил изумителен – участниците в третата група харесали повече онези, които носели парфюм, въпреки че не можели да ги помиришат. Причината е проста – хората са по-уверени, когато знаят, че миришат приятно.
9. Гладуването променя циркадния ни ритъм. На всеки му се е случвало няколко нощи подред да будува и да си ляга много късно, например по време на празници или ваканция, но после трябва да се върне на работа или на училище. Обаче връщането към нормалния ни ритъм е трудно. Как да го направите по-безболезнено? Спрете да ядете за 16 часа. Причината е, че биологичният ни часовник се настройва не само спрямо слънчевата светлина, но и спрямо храната, която приемаме. След 16 часа тялото губи реална представа за времето и започва силно да копнее за храна. И когато хапнете за първи път след 16 часа въздържание, тялото ще приеме този момент за „сутрин“ и ще рестартира биологичния ни часовник.14 навика, които показват какъв е характерът ни (Част 1)Човешкият мозък е една от най-големите загадки в тялото ни. Той не само ръководи целия ни живот, но …Mar 14 2019vsyakajena.com

10. Сънят ни помага да запомняме по-лесно. Ако искате да запомните голямо количество информация, трябва да сте се наспали. Освен това ако ще учите за изпит или за презентация в работата, определено започнете да учите поне от предния ден. След като си легнете вечерта, мозъкът ще обработи информацията от изминалия ден и е по-вероятно на изпита да си спомните по-добре наученото, отколкото ако седнете да учите цял ден преди изпита.
11. Червеното ни помага да побеждаваме. Британски учени са установили, че отборите, които са облечени в червени екипи, имат по-голям шанс за победа от всеки друг отбор. Това откритие важи както за индивидуалните, така и за колективните спортове. Разбира се, ако другият отбор е много по-добър, червеното няма да ви помогне, но ако сте равностойни, този цвят може да ви извоюва победата. Причината е, че свързваме червеното със сила. То ни зарежда с кураж, но и комплексира противниците ни.
12. Когато докоснете нещо, искате да си го купите. Опитните продавачи знаят, че ако ви накарат да пипнете стоката, е по-вероятно да си я купите. Затова ако искат да ви продадат кола, ви насърчават да направите едно кръгче. Причината е, че щом пипнем нещо, ние подсъзнателно започваме да го приемаме като наша собственост. Обратният вариант също е валиден – ако не ни позволяват да пипнем даден продукт, вероятността да го купим е много по-малка. Затова и стоките зад витрините се продават по-малко от онези, които можем свободно да пипнем.
13. Всяко ухо чува нещата по различен начин. Учените твърдят, че лявото ни ухо чува нещата различно от дясното. Те са се развили различно, защото двете полукълба на мозъка имат сравнително различни функции. Затова е установено, че дясното ухо чува реч по-добре, докато лявото чува музиката по-добре.
14. Четенето ни прави по-успели личности. Четенето всеки ден и събуждането рано сутрин се асоциират с успеха. Четенето намалява стреса и тренира мозъка ни. То подобрява паметта, развива речника ни и ни помага да общуваме по-ефективно. Събуждането рано сутрин ни позволява да използваме тялото си по време на най-продуктивните му часове. Обикновено сутрин вършим всичко по-бързо и по-ефективно, защото сме пълни с енергия.Коя врата избрахте? Това разкрива характера виДнес ви представяме поредния интересен и лесен за изпълнение тест, който се основава на предпочитани…Mar 5 2019vsyakajena.com