10 комплимента, които прикриват директни обиди

0
404
директни обиди

Случвало ли ви се е да ви направят комплимент, обаче той да звучи по-скоро като обида? Днес ще ви представим няколко такива комплимента, които прикриват директни обиди. Добре е да отсеем хората, които прибягват до този тип комплименти, тъй като те често се опитват да манипулират останалите.

Понякога идеята на комплиментите е да ни обидят, без да можем да обвиним човека срещу нас, пишат от dama.bg. В други случаи хората просто нямат смелост да ни кажат в очите това, което мислят за нас. Представяме ви 10 комплимента, които прикриват директни обиди.

„Всички хора говорят лошо за теб, но аз съм ти приятелка.“

„Не се справяш добре, но продължавай да опитваш.“

„Уау, много си смела, щом си облякла тази рокля“

„Чудесен си, ще си намериш половинка“

„Толкова си хубава, че чак ти завиждам“

„За такава красавица си твърде умна“

„Харесва ми, че не спираш да преследваш целите си, въпреки че се проваляш“

„Намерила си си половинка, браво!“

„Имаш много оригинален вид“

Обида е дума или израз, изказване или поведение, което се смята за унизяващо, обидно и нетактично. Обидите могат да бъдат и „обидни забележки“, но те могат да бъдат интенционални, тоест с намерението да бъдат такива и случайни, неумишлени. Според Жак Лакан речевите обиди са част или стил на „кавга“ и са тип агресивна комуникация. Обидата като психологически термин. Освен лингвистичното значение на думата обида, съществува и психологическо състояние, което съответства на чувствата, които предизвиква съответната дума или израз, определени като обида. Обективно думите не са обидни или не, докато субектът не ги възприеме или изтълкува като такива.

Психологическата манипулация е вид социално влияние, което цели промяна на възприятието или поведението на другите чрез тайни, нечестни тактики. Такива методи често са експлоататорски, насилнически (ако не физически, то психически), нечестни и измамни.

Социалното влияние не е непременно отрицателно. Например лекар се опитва да убеди пациент да промени нездравословните си навици. Социалното влияние е безобидно, когато уважава правото на този, на който влияят да приеме или отхвърли самото влияние и също така ако не е прекалено принудително. В зависимост от контекста и мотивацията социалното влияние може да бъде тайна. Всяка стъпка към манипулация, довежда до контрол над жертвите на прослойката общество, грижеща се да провокира всеки от обществото в кръга на манипулаторите, към действия, който дори пожелание на страдащия в този случай манипулация.

Вижте още:10 неприятни комплимента, които обиждат хоратаВсеки от нас обича да получава комплименти. Понякога обаче правим неприятни комплименти, без дори да…May 5 2020vsyakajena.com12 хитри начина да накараме всички да ни харесватНормално е в живота да срещнем хора, с които не можем да мелим брашно. Но в същото време понякога ни…May 27 2020vsyakajena.com