Старобългарски обичаи за здраве и късмет

0
120
старобългарски обичаи

Днес ще ви представим няколко старобългарски обичаи за здравве и късмет. В трудните времена, в които живеем, е логично да се обърнем към своето минало и корени, а ние, българите, сме достатъчно древен народ, за да можем да се възползваме от обичаите и ритуалите на нашите предци.

Старобългарските традиции и обреди са безкрайно различни, интересни и вдъхновяващи, пишат от iwoman.bg. И макар към днешна да ни изглеждат някак магични, а някои направо граничещи с вещерството, нашите прабаби са разчитали на тях, за да измолят от Вселената здраве, късмет и благоденствие. Ето кои са най-популярните ритуали, които са се запазили през вековете.

1. Мълчана вода
Според традицията мълчаната вода се налива от три сладки извора, от чисто момиче или млада булка, облечена в сватбени дрехи, през нощта преди зори, и се носи при пълно мълчание до мястото, където ще се ползва. На Гергьовден с мълчана вода се замесват обредните хлябове, приготвени от най-едрата пшеница, от квас, замесен с билки и три пъти пресято брашно. Мълчана вода се ползва за защита против уроки, черна магия и всякакъв вид зло, като семена и стръкчета от лечебни билки се накисват в полунощ в чаша топла мълчана вода. Тихо се нарича заклинание за пречистване, за сила, за здраве и благоденствие. Мълчана вода е част и от самостоятелни ритуали за привличане на любовта в живота.

2. Заричане
Обикновено към „зàрек” или „заричане” нашите прабаби се пристъпвали след като са изчерпани възможностите на народната медицина. Особено ефикасен бил зарекът при лекуване на нервни и душевни болести. Според народната вяра, тези беди се причиняват от „лоши духове”. Познати са различни отвари, за които се използват лековити и магьоснически треви и растения. С някои от тях поливат или направо къпят болния, докато други са предназначени за пиене. За да са сигурни, че лошият дух е получил своето, наситил се е и няма да се върне, баячките пристъпвали към заричането. За него е било нужно чаша вино и обреден хляб, който „стопанката” трябвало да замеси – разбира се, намазан с мед. Обредното лице, което извършва лечителския ритуал, първо завежда болния до вратата на къщата, хващайки го за дясната ръка. Там той трябва да се поклони на долния праг и да се върне при огнището. Страдащият навежда главата си, а врачката я поръсва с вода, в която са гасени въглени и започва да „преговаря” с лошия дух. Винаги болният човек трябва да направи някаква жертва, за да изпълни заръката – да не си мие косата 40 дни, да не яде сирене, да не носи червен цвят и т.н.

3. Ритуал „Герман”
Това е един доста зловещ ритуал, който се прави предимно за благоденствие, дъжд и успешна година. От векове обредът се случва в началото на юни, но предимно в Северна България. Обредът представлява символично погребение на изработена от млади момичета и жени мъжка фигура, Герман, която се прави от кал или глина. Тя е голяма около 30-40 см и изобразява лежащ мъртвец със скръстени ръце. С черен боб или с въглен се отбелязват устата и очите му, като задължително се изобразяват и половите органи. Поставя се в дървено сандъче, отстрани се украсява с цветя, а върху скръстените ръце на малката фигурка се забожда запалена свещ. Погребват Герман като истински мъртвец и го оплакват, при което със специални напеви се отправят молитви за дъжд. След това участничките в обичая организират „погребална” трапеза, която се прави на някоя от улиците в селото. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:13 сутрешни ритуала, които ще променят живота виВсеки от нас има някакви навици, които следва всяка сутрин. Благодарение на тях успяваме бързо е ефе…Jan 18 2020vsyakajena.comМощен ритуал с конец сбъдва желанията ниДнес ще ви представим един мощен ритуал с конец, който сбъдва желанията ни. Разбира се, когато става…Mar 26 2020vsyakajena.com

loading...