Притча за най-ценното ни кара да се замислим

0
422
най-ценното

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една притча за най-ценното, която ни кара да се замислим.

Един човек прекарал голяма част от детството си на село при своите баба и дядо, пишат от sanovnik.bg. Докато им гостувал, той често посещавал и техния съсед, който бил много мил и усмихнат господин. Но времето минало и малкото момче се превърнало в мъж. Приели го в университет, след това започнал работа и накрая създал свое собствено семейство.

Посвещавал много време на работата си и вече не му оставало време да ходи на село. Един ден той научил от родителите си, че съседът, с когото били толкова близки някога, е починал и погребението му ще се състои на другия ден. Ето защо отпътувал към селото, за да се сбогува със своя стар приятел.

След погребението, той останал в дома на покойника и започнал да разглежда стаите. Всичко било точно, както някога. Само една малка златна кутийка, в която по думите на стареца стояло най-ценното за него нещо, липсвала. Мъжът си помислил, че някой от роднините на покойника я е прибрал и дори не се опитал да я потърси.

На другия ден той се прибрал у дома и забързаното ежедневие отново го грабнало. Само няколко дни по-късно обаче той получил колет. Изненадан от пратката, мъжът побързал да я отвори. В колета се намирала точно същата златна кутийка, за която се сетил наскоро.

Сега най-после имал възможност да я отвори и да разбере какво толкова се крие в нея. Надигнал капака и съзрял часовник. На него бил гравиран надписът: Благодаря за времето, споделено с мен!

И ето мъжът най-после разбрал. За стареца най-ценно било времето, прекарано с малкия му познайник. От този ден нататък той започнал много повече да цени моментите, споделени със семейството, и да обръща внимание на близките си.

Вижте още:Адски поучителна притча за вързаната коткаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Jul 15 2020vsyakajena.comПритча за бедното дете ще ви удивиВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Jul 13 2020vsyakajena.com