Притча за кученцето учи как да се отнасяме с хората

0
117
кученцето

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една притча за кученцето, която ни учи как да се отнасяме с хората.

Минавайки през гората, един мъж дочул жално скимтене, предават от sanovnik.bg. Оглеждайки се, той видял, че в една яма до него е паднало кученце. Горкото изглеждало толкова безпомощно, че мъжът се спрял и веднага опитал да му помогне. Той спуснал ръка, за да хване животинчето, но в паниката си то го ухапало и се дръпнало.

Последвали още няколко подобни опита от страна на човека, но резултатът винаги бил един и същ. Междувременно покрай мъжа и кучето случайно минала жена. Ставайки неволна свидетелка на случката, тя казала:

– Човече, няма никакъв смисъл да си губиш времето с това зверче. Виж какво ти причинява. Остави го, ще се спаси само!
Мъжът обаче не се отказал. Той продължил да упорства и най-накрая хванал мъничето. Изтеглил го и го пуснал на свобода. А след това настигнал жената и ѝ рекъл:

– Кученцето ме хапеше, защото го беше страх от мен. Но аз исках да му помогна, защото знаех, че е в опасност. Отнесох се с него така, както бих искал някой да се отнесе с мен, когато аз съм в беда. Ти би ли искала всички да те да подминават, когато имаш най-голяма нужда от помощ? …

Притчата е кратък иносказателен нравоучителен разказ. Съдържа нравствено поучение (премъдрост). По съдържание притчата е близка до баснята. В по-широк смисъл притча е всяка история със сходни характеристики. Притчите се използват в религията. В християнството и будизма съответно Иисус Христос и Буда се обръщат към народа с притчи. Евангелията привеждат притчите на Исус с малки разлики в броя и формата. Успешно са използвани като народна психотерапия във всички култури. Според Ст. Димитрова те имат психотерапевтични функции: на модел, огледало, промяна на перспективата, посредник, контра-концепция, проекционен ефект и междукултурна роля.

Вижте още:Тази притча разкрива как да познаем истинската любовПритча за неразумната жена разкрива честа човешка грешкаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Mar 14 2020vsyakajena.com

loading...