Притча за грешния избор

0
364
притча за грешния избор

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една притча за грешния избор.

Някога живял един дървар, който имал двама сина. Успял да ги отгледа съвсем сам, тъй като жена му починала при раждането на второто дете. За късмет на бащата и за изненада на хората в селцето, синовете на дърваря израснали отговорни и работливи. Те помагали много на баща си и откликвали на всички негови заръки и молби, пишат от sanovnik.bg.

За да може да се изхранва семейството, двамата братя трябвало да работят рамо до рамо с баща си. Те хранели домашния добитък, пренасяли дърва и помагали в ежедневните домакински грижи. Редували се кой кога да чисти, да готви или да се включва в рязането и пренасянето на дърва. Един ден бащата преценил, че трябва да се направи преразпределение на домашната работа, защото като взимал двамата си синове заедно със себе си в гората, ставало прекалено късно за приготвянето на вечерята.

Той им разкрил плановете си и по-малкият брат изявил желание той да тръгва по-рано с баща си и да се прибира по-рано, за да приготвя вечерята, а по-големият да го смени и да остава до по-късно, за да помага за товаренето на дървата. Отначало всичко вървяло много добре, по-малкият брат ставал по-рано, но за сметка на това и се прибирал по-рано, за да домакинства, а по-големият брат успявал да се наспи, но пък се нагърбил с по-тежкия физически труд, помагайки на скъпия си баща.

След няколко седмици обаче малкият брат започнал да недоволства от своя избор и преценил, че не му се остава вкъщи да готви, а да работи с баща си. По-големият брат отново нямал нищо против и се съгласил да се разменят. Още на следващият ден обаче, когато бащата и по-малкият му син товарели каруцата, дървата се разсипали. Лошо пострадала и самата каруца. Двамата се заели да редят отново дървата, а малкият син не преставал да мърмори как е направил грешен избор и е трябвало да остане той да готви. Накрая баща му се обърнал към него и му казал:

– Единственият грешен избор в случая е този, който сам си направил. Никога не бягай от настоящия момент, а го приемай спокойно, защото не се знае какво ще ти предложи живота. И не забравял, че грешният избор е само един и то именно този, който ти си направил.
Източник: Валентин Начев, из сборника Къде се ражда любовта

Вижте още:Поучителна притча: Малката тайна на всеки голям успехПритча за кафето, моркова и яйцетоПритча: Младо момиче се оплакало на баща си:
– Тате, толкова се уморих. Животът ми е толкова тежък, …
Aug 23 2019vsyakajena.com

loading...