Притча за бедното дете ще ви удиви

0
318
за бедното дете

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една притча за бедното дете.

Вървял си един човек по улицата, предават от sanovnik.bg. Ненадейно на пътя му се изпречило босо и гладно просяче. То треперело от студ, а в очите му се четели болка и глад. Човекът се разгневил и се обърнал към Господ със следните думи:
– Боже, защо позволяваш всичко това да се случва! Защо не предприемаш нищо?

Господ не отговорил нищо на обвиненията. След като заспал обаче, човекът чул в просъница божието слово:
– Предприех! Сътворих теб!

Притчата е кратък иносказателен нравоучителен разказ. Съдържа нравствено поучение (премъдрост). По съдържание притчата е близка до баснята. В по-широк смисъл притча е всяка история със сходни характеристики. Притчите се използват в религията. В християнството и будизма съответно Иисус Христос и Буда се обръщат към народа с притчи. Евангелията привеждат притчите на Исус с малки разлики в броя и формата. Успешно са използвани като народна психотерапия във всички култури. Според Ст. Димитрова те имат психотерапевтични функции: на модел, огледало, промяна на перспективата, посредник, контра-концепция, проекционен ефект и междукултурна роля.

Поука е урок, извод, заключение които се извличат от дадена история или събитие. Може да се разглежда още като наставление или съвет. Среща се като израз извличам си поука. Някои примери за поуки са По-добре късно, отколкото никога, Не съди за книгата по корицата, Посрещай по дрехите, изпращай по ума и много други. Поуките се срещат много често в детската литература – приказки, басни и разкази.

Вижте още:Невероятна притча за птицатаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Jul 6 2020vsyakajena.comПоучителна притча за Рая и АдаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Jul 4 2020vsyakajena.com