Притчата за цар Дамокъл и страха от смъртта ни кара да се замислим

0
914
цар Дамокъл

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една притча за цар Дамокъл и страха от смъртта.

Твърди се, че притчата за цар Дамокъл, от която произлиза изразът дамоклев меч, е измислена от Цицерон през 45 година преди Христа, пишат от sanovnik.bg. Историята ясно показва какво се случва с човек, който непрекъснато се страхува от предателство и убийство.

Дамокъл бил един от най-властните за времето си царе в Древна Гърция. Разполагал с голяма територия, несметни богатства и титла, на която завиждали много други управници. Но въпреки че бил толкова могъщ, Дамокъл не бил никак щастлив, тъй като непрекъснатите му битки и увеличаването на състоянието му печелили все нови и нови врагове.

Така той започнал да се страхува, че някой ще го предаде и убие, когато най-малко очаква. Ставал все по-подозрителен и ограничавал кръга на хората около себе си, докато накрая се заключил в една стая и позволявал само дъщерите си да го посещават, за да му носят храна. Един ден обаче ласкателят Диносий поискал да посети царя и да го обсипе с комплименти. Прекарал последните месеци в изолация, Дамокъл бил готов да чуе няколко добри думи за себе си и позволил на ласкателя да влезе в стаята му.

Докато Диносий обяснявал на царя колко е очарован от неговия живот, Дамокъл му предложил да опита от царските глезотии. В стаята веднага влязла прислуга, която сервирала на ласкателя различни деликатеси. Парфюмирали го и започнали да го мажат със скъпи кремове. Гледайки отстрани Дамокъл осъзнал колко прекрасен живот е имал, преди да се затвори в стаята, но изведнъж погледнал над себе си и видял, че над главата му виси меч, завързан за конски косъм.

От този момент царя и за секунда не можел да се наслаждава на живота си, а параноята му се превърнала в реална опасност, заради която на няколко секунди поглеждал над главата си със страх, че мечът може да падне и да го убие. За Цицерон историята на Дионисий и Дамокъл представя идеята, че колкото по-голяма власт и успехи има един човек, толкова по-малко той им се наслаждава, а подозренията му към околните се засилват, като това бавно го води към страховете, от които само си мисли, че бяга. В средновековната литература използват израза дамоклев меч, който означава надвиснала опасност, който сами сме създали с поведението си.

Вижте още:Притча за момчето и черешата ни кара да се замислимВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Jul 17 2020vsyakajena.comАдски поучителна притча за вързаната коткаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Jul 15 2020vsyakajena.com