10 безценни съвета за по-добра памет

0
465
по-добра памет

Всеки от нас се стреми към по-добра памет, особено когато възрастта напредва и повечето ни сетива започват да отслабват. Когато искаме да подобрим дадено сетиво, често прибягваме към медикаменти, но днес ще ви представим няколко начина, с които да подобрим паметта си без лекарства.

Преди да учите за следващия си изпит, може да опитате няколко стратегии за да повишите концентрацията и паметта си, предават от actualno.com. Съществуват доста на брой изпитани техники за подобряване на паметта. Тези стратегии са установени в рамките на когнитивната психология и предлагат редица начини за подобряване на паметта, повишаване на вниманието и подобряване запомнянето на информация.

1. Фокусирайте вниманието си върху материалите, които четете
Вниманието е един от основните компоненти на паметта. За да може информацията, която получавате, да премине от краткосрочната в дългосрочната Ви памет, трябва активно да фокусирате вниманието си върху тази информация. Опитайте се да учите на тихо място, без да отвличате вниманието си, с неща като телевизия, музика и други.

2. Избягвайте да учите всичко наведнъж
Изследванията са показали, че когато се учи редовно материала се научава много по-добре, от колкото когато се стараете да научите всичко за един или два дни.

3. Постарайте се да групирате и организирате материалите които учите, така че съдържащите еднакви или подобни термини уроци, да ги учите един след друг
Така по-лесно ще запомните не само значението на сложните термини, но и прочетената информация като цяло.

4. Разработвайте и репетирайте информацията, която трябва да научите
С цел да се запомни прочетената информация, тя трябва да отиде в дългосрочната памет. Една от най-ефективните техники за запомнянето е репетицията. Когато мислите, че вече Сте запомнили дадена информация, вземете лист и химикалка и напишете наученото.

5. Свързване на новата информация с неща, които вече знаете
Когато изучавате непознат материал, отделете време да помислите как да свържете тази информация с нещата, които вече знаете. С установяването на връзка между новата информация и вече съществуващата такава, Вие може доста по-лесно да запомните новата информация.

6. Създайте си концепции за подобряване на паметта
На много хора зрителната памет е силно развита – това им помага по-лесно да запомнят информацията. Обърнете внимание на снимки, диаграми и други графики в материалите които четете. Ако не разполагате с визуални знаци за помощ, създайте си собствени такива, например оцветете в различни цветове отделните теми.

7. Изследванията показват, че когато четете на глас, т.е. четете и едновременно слушате, много по-лесно се запомня прочетения материал.

8. Обърнете повече внимание на трудната информация
Забелязали ли сте как понякога е по-лесно да запомните информация в началото или в края на материала, който четете? Изследователите са установили, че позицията на прочетеното може да играе роля в запомнянето на информацията. Затова обърнете повече внимание на информацията, която се намира в средата на материала и която е по-трудна за запомняне. Друга стратегия е да опитате да преструктурирате информацията, така че да бъде по-лесна за запомняне.

9. Ако сте свикнали да учите на точно определено място, опитайте да смените мястото си за учене
Ако сте учили през нощта, на сутринта за няколко минути прегледайте информацията, която Сте учили предишната вечер.

10. Създайте си навик – точно определено време за учене – идеята е да започвате да учите по едно и също време всеки ден, например сутрин в 10 ч, след това към 15 ч след обед пак и вечерта към 20 ч. Ако започнете да учите още като станете от леглото, и продължите до като си легнете можете да бъдете сигурни, че нищо няма да запомните – в главата Ви ще цари пълен хаос. И както при повечето неща в живота, желанието е най-важно – ако нямате желание да учите и учите насила, просто няма смисъл да си губите времето.

Вижте още:Как да подобрим паметта си и да я накараме безропотно да ни се подчиняваЩе се учудите колко ефикасен е този метод!
Забравянето все по-често се превръща в сериозен проблем. …
Jun 8 2018vsyakajena.com

loading...