Поучителна притча за тримата старци

0
497
тримата старци

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една притча за тримата старци.

Млада жена се прибира у дома, когато видяла на пейката пред жилището да седят трима възрастни мъже, предават от sanovnik.bg. Тя решила да не ги подминава, а да поговори с тях.
– Здравейте! Виждам, че сте уморени. Искате ли да дойдете у дома и да хапнете?
– Добре, но не можем да влезем и тримата. Трябва да приемаш в дома си само един от нас – отговорили старците.

Младата жена не искала да избира и ги попитала защо не могат да влязат и тримата.
– Единият от нас е щастието, другият богатството, а третият е любовта. Ти можеш да избереш само един от нас.

Първо, жената помислила, че ѝ трябва богатство, но после решила, че ако е щастлива, парите няма са ѝ толкова нужни. Но накрая решила, че ще покани любовта. Когато обаче се отворила вратата си за любовта, и тримата старци станали от пейката и тръгнали към дома ѝ.
– Но нали само единият можеше да влезе – казала слисаната жена.
– Там, където е любовта, идваме и ние – щастието и богатството – отговорили възрастните мъже.

Притчата е кратък иносказателен нравоучителен разказ. Съдържа нравствено поучение (премъдрост). По съдържание притчата е близка до баснята. В по-широк смисъл притча е всяка история със сходни характеристики. Притчите се използват в религията. В християнството и будизма съответно Иисус Христос и Буда се обръщат към народа с притчи. Евангелията привеждат притчите на Исус с малки разлики в броя и формата. Успешно са използвани като народна психотерапия във всички култури. Според Ст. Димитрова те имат психотерапевтични функции: на модел, огледало, промяна на перспективата, посредник, контра-концепция, проекционен ефект и междукултурна роля.

Вижте още:Притча за кученцето учи как да се отнасяме с хоратаПритча за камъка ще ви научи на най-важния житейски урокВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Mar 20 2020vsyakajena.com