Адски поучителна притча за майката и смъртта

0
294
майката и смъртта

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една притча за майката и смъртта.

Веднъж разстроена майка отишла при Буда, предават от sanovnik.bg. Тя скърбяла неутешимо, тъй като била загубила рожбата си. Не можела вече да има и други чеда. Със сълзи на очи разстроената жена се примолила на Буда да вдъхне живот на детето ѝ. Буда не отхвърлил молбата на майката, но ѝ заръчал преди това да се върне в своето село и да вземе по едно синапено зрънце от всяко семейство, в което досега не е имало покойник.

Изстрадалата жена си тръгнала с надежда в сърцето. Тя обиколила всички къщи в селото, но така и не успяла да намери дом, в който никой да не е умирал досега. Навсякъде тя чувала:
– Синап можем да ти дадем, но повелята няма да бъде изпълнена, тъй като смъртта вече е минавала оттук.

Жената обаче не губела кураж. Тя обикаляла и все питала. На мръкване обаче тя получила просветление. Дошло ѝ наум, че смъртта е естествен процес, с който хората няма как да не се сблъскат, тъй като е неизбежен. Заедно с прозрението си жената отново отишла при Буда. Като я зърнал, той попитал защо не му носи синапени зърна.

С едва доловима усмивка жената рекла:
– Вече не моля да вдъхнеш живот на рожбата ми, тъй като знам, че тя един ден пак ще умре. Умолявам те, нека позная това, що няма да умре.

Притчата е кратък иносказателен нравоучителен разказ. Съдържа нравствено поучение (премъдрост). По съдържание притчата е близка до баснята. В по-широк смисъл притча е всяка история със сходни характеристики. Притчите се използват в религията. В християнството и будизма съответно Иисус Христос и Буда се обръщат към народа с притчи. Евангелията привеждат притчите на Исус с малки разлики в броя и формата. Успешно са използвани като народна психотерапия във всички култури. Според Ст. Димитрова те имат психотерапевтични функции: на модел, огледало, промяна на перспективата, посредник, контра-концепция, проекционен ефект и междукултурна роля.

Вижте още:Невероятна притча за птицатаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Jul 6 2020vsyakajena.comПоучителна притча за Рая и АдаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Jul 4 2020vsyakajena.com