Пирамидата на Дилтс или защо животът ни е такъв, какъвто е

0
314
животът

Защо животът ни е такъв, какъвто е?! Сигурно всеки един от вас си е задавал този въпрос поне веднъж. Робърт Дилтс – един от най-известните експерти в невролингвистичното програмиране, предлага удобен модел за описание на живота във вид на пирамида, разделена на нива – от основата към върха ѝ, предават от edna.bg. Пирамидата позволява по-добре да разберете защо живеете така, както живеете, и защо имате това, което имате. Тя ще ни помогне да анализирате живота си, задавайки си важни въпроси, свързани с него. Веднага щом разберете кои са основните ви проблеми, ще можете да ги решите и да поемете по нов път, пишат DarikNews.bg.
Нивата на пирамидата
Важно е да знаете, че за всяко ниво на пирамидата, отговорът на въпроса „Защо това е така“? се намира на следващото ниво.
Ниво 1: Какво имам?
Най-ниското ниво на пирамидата е това на вашия бит, на ежедневието ви, финансите ви, работата или бизнеса ви, дома ви, семейството ви, кръга ви на общуване и т.н. То отговаря на въпроса „Какво имам“? Ако се питате „Защо имам това, което имам“, ще трябва да потърсите отговора на второ ниво, където са вашите действия.
Ниво 2: Какво правя?
Този въпрос е свързан с определени действия. Логично е, че те влияят на всичко, което имаме. От това, което правите всеки ден, много зависи онова, което имате като краен резултат. Помислете защо вършите определени неща. Отговорът ви очаква на следващото ниво – това на стратегиите.Виктория Бекъм с интимна изповед за семейния си животДейвид и Виктория Бекъм са една от звездните двойки, които издържаха на теста на времето. С оглед на…Feb 23 2019vsyakajena.com

Ниво 3: Как избирам?
Според това как взимате решения, как правите своя избор, каква стратегия ви води – стремите се към повече или гледате да не се напрягате много-много, живеете за деня или планирате за години напред и т.н., зависи как ще действате в отделните ситуации. От вас зависи дали ще се образовате във всяко свободно време или ще пиете бира пред телевизора, дали ще поемате инициативи в работата си или ще следвате рутината. Ако се питате: „Защо избирам това, което избирам“, ще трябва да се издигнете с още едно ниво нагоре по пирамидата на Дилтс, за да получите отговора.
Ниво 4: В какво вярвам?
На четвърто ниво се крият вашите убеждения. В какво вярвам? Ако вярвате, че можете да си намерите добра работа само с връзки, със сигурност няма да полагате големи усилия в развитието си. Но ако сте убедени, че чрез постоянство се преодоляват всички препятствия, то ще опитвате отново и отново, докато успеете.
Ниво 5: Какъв съм аз?
Петото ниво на пирамидата отговаря за самосъзнанието и самоидентификацията. „Какъв съм аз?“ Отговорът на този въпрос зависи от повечето ви убеждения. Ясно е, че за човека, който казва „Аз съм бездарник и никому ненужен неудачник“ и за човека, който казва „Аз съм гений и съм роден, за да постигна успехи“, нещата в живота се случват по различен начин, защото имат различна представа за света.
Ниво 6: Защо живея?
Последното ниво на пирамидата е ниво на мисията, на смисъла на живота. Отговаря на въпроса „Защо живея?“ Но този отговор се простира извън нашите човешки качества и възможности. Най-важното, което следва да запомните, е, че обикновено проблемът не може да бъде решен на нивото, на което е възникнал. Задайте си тези въпроси, открийте отговорите и вижте къде боксува животът ви и какво трябва да направите, за да го промените. Истинските промени и трансформации се случват, когато работите на ниво: вярвания, убеждения и ценности или по-нагоре! Промени на по-ниските нива в повечето случаи не се отразяват на горните нива и не са трайни.Седемте закона на живота за пълноценно щастиеРанди Гейдж е уникален и безспорен специалист в областта на развитието на човешкия потенциал, проспе…Feb 14 2019vsyakajena.com