Невероятна притча за пръстена на цар Соломон

0
190
пръстена

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една притча за пръстена на цар Соломон.

Когато цар Соломон бил малко момче, неговият баща Давид му подарил пръстен, на който бил гравиран надписа всичко отминава, пишат от sanovnik.bg. Давид казал на Соломон да пази пръстена и никога да не го сваля от ръката си. Минали години и Соломон станал цар. Той се оженил за красива девойка на име Суламит. Три дни и три нощи след сватбата обаче Суламит изчезнала. Според някои легенди тя била убита, а според други – сама избягала от царя.

Дълго тъгувал цар Соломон, когато веднъж погледнал към пръстена с надпис Всичко отминава. Той се ядосал и свалил бащиния подарък, като го хвърлил на земята. Тогава от обратната страна на пръстена се появил втори надпис, който гласял „И това ще мине“.

Притчата е кратък иносказателен нравоучителен разказ. Съдържа нравствено поучение (премъдрост). По съдържание притчата е близка до баснята. В по-широк смисъл притча е всяка история със сходни характеристики. Притчите се използват в религията. В християнството и будизма съответно Иисус Христос и Буда се обръщат към народа с притчи. Евангелията привеждат притчите на Исус с малки разлики в броя и формата. Успешно са използвани като народна психотерапия във всички култури. Според Ст. Димитрова те имат психотерапевтични функции: на модел, огледало, промяна на перспективата, посредник, контра-концепция, проекционен ефект и междукултурна роля

Вижте още:Притча за хората, които оставят следа в живота ниВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Mar 30 2020vsyakajena.comПритча за корабокрушенеца или защо да не губим надеждаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Mar 28 2020vsyakajena.com

loading...