Много точна притча за крадеца и диаманта

0
102
крадеца

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една притча за крадеца и диаманта.

Веднъж крадец и богаташ се сблъскали на улицата, като крадецът решил да проследи заможния мъж, пишат от sanovnik.bg. Богаташът си купил скъп диамант, след което тръгнал към влака, с който трябвало да пътува. Крадецът го проследил. През цялото време оглеждал купето на богаташа с надеждата, че той ще излезе поне и за минута, за да може да претърси купето и да открадне диаманта.

Не след дълго заможният човек наистина излязъл и се разминал с крадеца, който вървял точно към неговото купе. Джебчията преобърнал всички вещи на богаташа, но не открил нищо ценно, а от огромния диамант нямало и следа. Той се отказал да търси и напуснал купето на богаташа. На слизане от влака крадецът решил да разкрие намеренията си, защото не разбирал как богаташът е успял да скрие диаманта, така че никой да не го намери.

Той признал какво е направил, а заможният човек бръкнал в джоба му и от там извадил диаманта за цяло състояние.
– Забелязах, че ме следите и затова реших да го скрия там, където човек най-малко очаква да открие богатство – в себе си. Когато се разминавахме го пуснах в джоба ви, защото и вие като повечето хора търсите най-ценното винаги навън и никога в себе си, отговорил ми богаташът.

Притчата е кратък иносказателен нравоучителен разказ. Съдържа нравствено поучение (премъдрост). По съдържание притчата е близка до баснята. В по-широк смисъл притча е всяка история със сходни характеристики. Притчите се използват в религията. В християнството и будизма съответно Иисус Христос и Буда се обръщат към народа с притчи. Евангелията привеждат притчите на Исус с малки разлики в броя и формата. Успешно са използвани като народна психотерапия във всички култури. Според Ст. Димитрова те имат психотерапевтични функции: на модел, огледало, промяна на перспективата, посредник, контра-концепция, проекционен ефект и междукултурна роля.

Вижте още:Поучителна притча за тримата старциПритча за камъка ще ви научи на най-важния житейски урокВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Mar 20 2020vsyakajena.com

loading...