Защо е толкова трудно да не докосваме лицето си

0
228
докосваме лицето

Всички в някакъв момент от деня докосваме лицето си. Дали е нарочно или не, фактът е, че лицето ни често попада в контакт с ръцете ни. С оглед на ситуацията, в която се намираме в момента, този несъзнателен навик може да бъде доста опасен. Затова и днес ви представяме няколко причини, по които ни е трудно да не се пипаме по лицето.

Надали има човек по света, който не е запознат с първото и основно правило, според което трябва да се научим да живеем в тези смутни времена – не си докосвайте лицето! Но е доста по-лесно да се каже, отколкото направи, пишат от iWoman.bg. Защо?

1. Естествен отговор от нашите тела
Понякога искаме да контролираме нашите жестове и движения, но тъй като много от тях са неволни, особено тези включващи ръцете, това може да е по-сложно от очакваното. Ние сме провокирани да изразяваме емоциите си чрез реакции, жестове и език на тялото. Когато слушаме задълбочено – подпираме брадичка на сгънат юмрук. Когато ни е скучно – търкаме очите си, за да се разсъним и т.н.

2. Начин на изразяване в нашата култура
Използването на ръцете ни за изразяване на емоции не е просто инстинкт. Езикът на тялото е толкова ефективен начин да кажем на другите как се чувстваме, че нашата култура и навици са го включили много лесно. И тъй като българският народ е доста експресивен, подобно на италианците ние използваме жестикулирането като „патерица” в общуването.

3. Естествен рефлекс към стрес
Стресът може да предизвика нуждата на тялото ни от комфорт. Това се изразява чрез парасимпатиковата нервна система. Една от функциите й е да ни помогне да се справим в трудни моменти. Всеки човек има различно обработено движение, което да го успокои, но за най-характерни се приемат докосването на горната част на носа и масажирането на слепоочията.

4. Флирт
Има и друга често срещана ситуация, която ни кара да докосваме лицето си – флиртът. По време на нормални дейности докосваме лицето си до 23 пъти на час според проучване. Но ако срещу нас стои човек, който предизвиква учестен пулс, това число мигновено се увеличава. Жените са по-склонни да досковат косата и устните си, когато се чувстват привлечени от мъж.

Вижте още:6 масла, с които ще забравим за бръчките по лицетоБръчките по лицето се образуват още от младините ни, тъй като причинителите им са много. Смехът, нап…May 20 2020vsyakajena.com5 продукта, които ще направят чудеса с лицето ниЛицето ни е едно от нещата, за които полагаме най-много грижи. Не само защото то е първото, с което …May 16 2020vsyakajena.com