Адски точна притча за Каин и Авел

0
252
Каин и Авел

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една притча за Каин и Авел.

Каин и Авел били синовете на първите хора – Адам и Ева, пишат от sanovnik.bg. Каин бил земеделец, а Авел – животновъд. Един ден двамата братя решили да принесат дарове на Бог, от което започнала тяхната трагедия. Каин дарил плодове от реколтата си, а Авел – първото си стадо. Бог погледнал по-благосклонно към дара на Авел, което огорчило дълбоко Каин.

Завистта не давала мира на първородния брат и след време тя се превърнала в жестока омраза, която накарала Каин да убие Авел, извършвайки един от най-големите грехове – братоубийството.

Тогава Господ наказва Каин да работи, като вече земята няма да му дава сила, а точно обратното – ще го изморява. За да не бъде убит, Каин бил белязан от Бог и заканата била, че който посегне на Каиновия живот, ще бъде наказан седмократно.

Притчата е кратък иносказателен нравоучителен разказ. Съдържа нравствено поучение (премъдрост). По съдържание притчата е близка до баснята. В по-широк смисъл притча е всяка история със сходни характеристики. Притчите се използват в религията. В християнството и будизма съответно Иисус Христос и Буда се обръщат към народа с притчи. Евангелията привеждат притчите на Исус с малки разлики в броя и формата. Успешно са използвани като народна психотерапия във всички култури. Според Ст. Димитрова те имат психотерапевтични функции: на модел, огледало, промяна на перспективата, посредник, контра-концепция, проекционен ефект и междукултурна роля.

Вижте още:
Невероятна притча за пръстена на цар СоломонПритча за хората, които оставят следа в живота ниВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Mar 30 2020vsyakajena.com

loading...