Адски поучителна притча за четирите съпруги на богаташа

0
627
четирите съпруги

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една притча за четирите съпруги на богаташа.

Един богаташ имал четири съпруги, пишат от sanovnik.bg. Най-страстно той желаел последната си невяста, тъй като била най-млада и любвеобилна. Той обожавал да ѝ прави скъпи подаръци и често я засипвал с дрехи, обувки и бижута.

Макар и не толкова пламенно той бил влюбен и в третата си жена. Тя била красавица с прекрасни обноски, ето защо когато пътувал някъде, богаташът взимал именно нея. Обичал да демонстрира пред хората какво съкровище има до себе си. Многоженецът бил привързан и към втората си съпруга. Тя била негова довереница и винаги изслушвала проблемите, които той имал.

Първата си невяста богаташът обичал най-малко. Нея той наследил от своя по-голям брат, който починал. По тази причина бил свикнал с нея, приемал я като даденост и много често изобщо не я забелязвал. Въпреки това жената ценяла неговото присъствие и се стараела да му угоди всячески.

За жалост един ден богаташът се разболял. Прикован на легло, той повикал последната от своите съпруги и попитал:
– Мила съпруго, ти беше господарка на моето сърце. Сега обаче моето време на тази земя изтича. Готова ли си да дойдеш с мен в отвъдното?
– В никакъв случай! – отсякла четвъртата съпруга и направо избягала от стаята на богаташа.

Натъжил се мъжът и решил да извика третата си съпруга. Надявал се, че поне тя няма да го предаде на смъртния му одър:
– Скъпа моя! Ти беше моята най-голяма гордост през всичките тези години. Но ми е време вече да си замина оттук. Искаш ли да ме последваш, за да не останеш сама?
– Наистина много съжалявам за теб, но ако ти не можеш да бъдеш с мен, аз ще си намеря друг съпруг, който да поеме твоите задължения – рекла и третата съпруга.

Богаташът потънал в скръб. Ето че години наред се бил лъгал за предаността на своите съпруги. Все пак още не всичко било загубено и той повикал втората си съпруга:
– Ти беше моята най-добра приятелка. Винаги беше до мен и ме изслушваше. Хайде, нека продължим да бъдем заедно и в отвъдното!
– Много бих искала, но не мога. Аз трябва да изживея своя живот. Все пак мога да ти обещая, че ще се погрижа погребението ти да е пищно – зарекла се третата съпруга.

Разгневил се богаташът. Душата му се изпълнила с болка и той започнал да буйства. В този момент се чул глас:
– Аз ще те последвам, скъпи! Където и да идеш, аз ще продължа да бъда с теб! – рекла първата съпруга на богаташа.

Богаташ или не, всеки от нас има четири съпруги. Четвъртата невяста -това е нашето тяло. Колкото и усилия да полагаме за него, колкото и да го даряваме със скъпи дрехи и накити, то няма да е с нас винаги.

Третата ни жена – това е нашата кариера и статус в обществото. Колкото и лъскави и обещаващи да са те, когато умрем, не вземаме с нас нищо от това.

Втората ни съпруга – това е нашето семейство. Да, нашите роднини винаги са готови да ни изслушат и да ни помогнат с каквото могат, но и те не могат да дойдат с нас в отвъдното.

Първата съпруга – това е нашата душа. Много често ние забравяме за нея заради копнежи, свързани с тялото, работата, семейството. Независимо от това душата е единствената, която остава винаги с нас. Ето защо трябва да се грижим най-много за нея и да ѝ обръщаме най-голямо внимание.

Вижте още:Адски поучителна притча за вързаната коткаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Jul 15 2020vsyakajena.comПритча за бедното дете ще ви удивиВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Jul 13 2020vsyakajena.com