Адски поучителна притча за най-лошия мъж

0
733
най-лошия мъж

Всяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни и приятни за четене. Те често са с малък обем, а сентенцията е достатъчно ясно обособена. Друга особеност е, че всеки от нас трябва да я прочете и сам за себе си да изведе кое е най-важното. Притчите обикновено ни показват някои детайли, които сме пропуснали, но са ключови. Затова и днес ви представяме една притча за най-лошия мъж.

В едно село живеел един мъдър старец, пишат от sanovnik.bg. Съселяните му много го ценели и затова, когато искали да сключат брак, търсели неговата благословия. Съответно, когато искали да се разведат, също ходели при него. Един път при стареца дошла една много ядосана жена и му казала:
– Мъдрецо, искам да ни разведеш с мъжа ми, защото той е ужасен съпруг!
– Но защо? Какво толкова е направил той? – учудил се старецът.
– Защото той постоянно закъснява след работа и вечно за това имаме кавги – отвърнала разярената съпруга.

Старецът помислил малко и казал:
– Добре, щом това е твоето желание, ще ви разведа. Но преди да го сторя, искам да изпечеш хляб и да ми го донесеш. Само че продуктите за него трябва да вземеш от своите съседки, като обясниш на всяка защо ти трябват тези съставки.

Съпругата си отдъхнала и поела към дома. Много скоро тя вече се намира пред къщата на своя съседка. Като я видяла, жената се примолила:
– Съседке, дай ми, моля те, две чаши вода!
– Но защо искаш вода от мен? Нали имаш кладенец в двора си? -поинтересувала се съседката.

Жената това и чакала. Тя веднага започнала да разправя на приятелката си колко е ядосана на мъжа си и какво трябва да направи, за да се разведе с него. Тогава съседката ѝ рекла:
– Ти, ако знаеш моят съпруг какъв е! По цял ден лежи и нищо не пипва!

Час по-късно жената навестила следващата си съседка, за да поиска брашно. Комшийката ѝ веднага се поинтересувала за какво ѝ е брашното и ядосаната съпруга разказала всичко. Щом чула оплакванията, съседката също решила да сподели:
– Само да знаеше моят мъж какъв е! Всеки ден харчи пари за алкохол, а като се напие, ме бие!

Жената изслушала приятелката си и поела към следващата съседка за сол. Там тя за пореден път трябвало да разкаже своята история. Като чула разказа ѝ, другата домакиня рекла:
– А моят съпруг да знаеш какъв е ужасен! Постоянно прелюбодейства и не се интересува изобщо от мен и децата!

Жената изслушала и тази своя съседка, след което се прибрала вкъщи да замеси хляб. Тя опекла голяма вкусна питка и отишла при мъдреца. Поднесла я към него и казала:
– Вземи тази питка, мъдрецо, в знак на моята благодарност!
– Защо ми благодариш, жено? Какво е станало? – запитал старецът.
– Защото най-после прозрях истината. Оказа се, че моят мъж съвсем не е най-лошият. Вече не искам да се развеждам.

Вижте още:Притча за момчето и черешата ни кара да се замислимВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Jul 17 2020vsyakajena.comАдски поучителна притча за вързаната коткаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Jul 15 2020vsyakajena.com