Този магичен енергиен триъгълник привлича туристи от целия свят. А е в сърцето на България

0
623

На не повече час път от Пловдив може да откриете няколко сгушени, малки и невероятно красиви родопски села – Мостово, Врата и Кабата. Край селата се намират и едни от най-популярните туристически дестинации у нас – Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък, пишат от pochivka.blitz.bg. Доказателства за притегателната сила на Кръстова гора са хора от цялата страна, които идват и се молят там не само в нощта преди Кръстовден, но и през цялата година. Съществуват множество легенди за местността. През XII век там е бил построен Троицкият манастир, подчинен на Бачковския и също като него, обитаван предимно от грузински монаси. Казват, че престоят на Кръстова гора лекува от безплодие, от заекване и още много страдания. Някои дори успяват да видят небесния Йерусалим сред звездите на нощното небе. Ако обаче нямате желание да прекарате нощта на поляната и да дочакате светлината, която понякога озарява големия кръст на върха, може да пренощувате в манастира „Света Троица”. Но преди да поемете към някои от тези свети места, отпийте вода от аязмото, минете покрай дървото, което опрощава греховете, вземете си камъче за късмет и прецените сами дали мистиката на Кръстова гора е плод само на легендите и суеверията, или е достойно за уважение, и за отдаване на почит място, чийто ореол трябва да предадем на поколенията.Интересен проект: Огромен 33-метров паметник да се извиси на мястото на Мавзолея. Ето кой ще бъде конникът на върхаНови художествени инсталации от типа на Бронзовата къща ще има на мястото на бившия Мавзолей на Геор…Sep 12 2018vsyakajena.com

Караджов камък
Местността се намира в средата на енергиен триъгълник, който привлича туристи от целия свят. Наоколо са разположени и няколко махали, които също заслужават да се отбиете – Чуката, Корджувци, Ряката и Чотровци. Някои от тях вече са обезлюдени, а други са се превърнали в атрактивни дестинации за селски туризъм.
Белинташ
През село Мостово минава река Сушица (Мостовска Сушица), която извира от Караджов камък. През годините реката си е направила естествен каменен мост, откъдето идва и името на селото. В района на Мостово има и няколко големи пещери: Гаргина дупка (с дължина 524 м), Водната пещера (455 м) и Троицата (141 м).
Пещера „Гаргина дупка“ е обявена за защитена местност като основната причина за това е опазване на местообитанието на редки и защитени видове прилепи.
Пещера Гаргина дупка
Пещерата е с най-голяма дължина в подрайона на Мостово – Орешец, който е част от Добростанския пещерен район (дължина – 524 м, денивелация – 38 м). Тя играе ролята на убежище от изключителна важност за зимуване и размножаване на прилепите в Западни Родопи. Нейни обитатели са следните редки и защитени видове прилепи – голям и малък подковонос, голям нощник, остроух нощник, дългопръст нощник, пещерен дългокрил. На пода, заемайки площ от 300 кв.м и височина 16-18 м, може да се види гуано от прилепи, натрупано от хиляди години.
Село Мостово
За да стигнете до пещерата с автомобил, трябва да се използва маршрутът Асеновград – Мостово. Пътят е около час и е единствен. Следвайте маркировката посока Кръстова гора, но след около час има отклонение надясно. Трябва да се излезе на ливадите под Кръстова гора, преди да се стигне Мостово. Разкрива се великолепна гледка към Белинташ, Караджов камък и Хайдукташ. Излиза се на черен път, след което е маркировката за хижа Свобода. Пътят за Мостово и пещерата Гаргина дупка е пред вас. Проникването в пещерните галерии от неспециалисти и лица без опит в пещерното дело не е препоръчително без опитен водач.България е райско кътче: Вижте неземната красота на манастира край Одраница (СНИМКА)Манастирът ,, Св. Св. Петър и Павел “ край село Одраница, Община Земен е едно райско място, което на…Aug 20 2018vsyakajena.com