Тези 10 неща са пълна лудост…но само за нас. Вижте някои от най-необичайните практики в чужбина

0
304

Всяка страна има свои собствени закони, традиции, правила и специфични особености, които може да изглеждат странни и дори шокиращи за хората от други култури. Например, знаеше ли, че жените в Индия могат да се омъжат за дърво? И не, защото са луди по природата, пишат от dama.bg. Или че в Южна Корея бебетата се считат за едногодишни, когато се родят? Или, че в Австралия гражданите се глобяват, ако не гласуват? Нашият свят е невероятен и уникален и се стремим да напомняме това на читателите си. Следните 10 факта потвърждават това.
1. В Австралия глобяват, ако не гласуваш
Докато някои хора по света се оплакват от резултатите от изборите и заявяват, че вече няма да участват в процеса, други просто не могат да не гласуват. В Австралия трябва да платиш глоба, ако не участваш в изборите. Глобата не е огромна, но все пак е наказание. Например, през 2010 г. 6 000 души не са го направили на изборите в Тасмания и на всеки от тях е наложена глоба от 26 долара.
2. Мляко в прозрачни пластмасови торбички?
Трудно е жителите на някои страни да се учудят, че млякото се продава в пластмасови торбички. Но за много други хора това изглежда странно, защото обикновено е в пластмасови бутилки или картонени кутии. Оказва се, че тази опаковка може да бъде доста удобна, ако я поставиш в буркан като хората в Канада.
3. Някои жени в Индия се омъжват за дървета
Причината за тази странна традиция е, че във ведическата астрология се смята, че хората, които са под силното влияние на Марс, не са родени за щастливи бракове. Те се наричат „манглик“ и дори има специални места, където могат да общуват помежду си. Смята се, че взаимно могат да неутрализират влиянието си. Въпреки това, ситуацията е по-трудна за жените манглик, защото хората в Индия вярват, че една дама с опасно влияние от Марс може да влоши здравето на съпруга си. Ето защо ги инструктират първо да се „омъжат“ за дърво, така че „проклятието на Марс“ да премине към него. След церемонията дървото се изрязва и изгаря, а на жената вече ѝ е позволено да се омъжи за мъж.Българите, успели в чужбина, за които малцина са чувалиТрябва да се гордеем с тях, а се оказва, че никой не ги е чувал!
На 30 ноември едно българско момиче…
Jun 27 2018vsyakajena.com

4. Бананови листа вместо чинии?
Сундите в Индонезия понякога ги използват. Същата традиция може да се види и в други горещи страни, но в някои части на Индонезия банановият лист служи като чиния на няколко души наведнъж. Това се нарича „ботрам“, което буквално означава „хранене заедно“. Хората от напълно различни социални статуси могат да ядат от един лист: таксиметров шофьор, губернатор, безработен, учител, кметът на града и др. Смята се, че това обединява всички хора, независимо от техния произход. Не се използват прибори – храната се консумира с ръце.
5. Временни жилища в Израел до Сукот
Обичайно е да се изградят временни убежища в дворовете или на балконите. Те са построени в памет на скитанията на евреите в Синайската пустиня преди да започне празника Сукот. Изграждането им се счита за свещен дълг. Човек трябва да прекарва възможно най-много време там през седмицата на тържествата – да яде, да си почива и да се моли. Ако няма опция за живеене, храненето на това място по два пъти на ден е задължително.
6. Новородените в Южна Корея са едногодишни
Новородените бебета в Южна Корея и в някои други страни се считат за едногодишни. Освен това се смята, че човек остарява с една година не на рождения си ден (въпреки че се празнува), а на първия ден от лунната Нова година. Така че, ако детето се роди на 29-тия ден от 12-тия месец според лунния календар, това означава, че ще навърши 2 години на първия ден от лунната Нова година, когато всъщност е само на няколко дни. Съвременните грегориански календари, както и съвременното измерване на възрастта, се използват и в Корея при попълване на документи. Тази възраст се използва, за да се определи кога започват училище или кога им е разрешено да се оженят законно.

7. Метро минава през блок в Китай
В китайския град Чунцин можеш да видиш изключително нетипично архитектурно решение – жп гара Liziba се намира в жилищна сграда! Влаковете минават през шестия ѝ етаж, а това буди различни реакции – от възхищение до възмущение. Това обаче се среща и в Япония. Сградата там не е жилищна, а търговски офис и през нея минава магистрала.
8. Цяло семейство на един мотоциклет
Тази ситуация не е нито безопасна, нито удобна, но може да се види доста често в Пакистан и в много други страни. На подобни снимки обикновено се смеем в интернет, но всъщност трябва да се замислим. Понякога бедността не дава на хората друг избор, освен да правят странни и често опасни неща.
9. Италианците организират битки с портокал
Всяка година, през февруари или в началото на март, се провежда Carnevale d’Ivrea, включвайки традиционната битка с портокали. Хората хвърлят портокали един към друг като снежни топки. Защо именно портокали? Според някои историци тази битка е символ на народно въстание срещу деспотизма на лордовете. Но има по-интересна версия за момиче на име Виолета, което се е защитило от местния владетел тиранин. Опитват се да я арестуват, но гражданите я спасяват, като хвърлят камъни. Днес портокалите символизират тези камъни. И макар тази традиция да има своите опоненти (което не е изненадващо, защото в рамките на 3 дни за събитието са нужни 350 тона портокали), броят на участниците расте всяка година.
10. В Германия има църковен данък
Kirchensteuer е църковен данък, който се налага на енориашите на някои религиозни общности в Германия. Римските католически църкви, евангелски църкви, единно религиозно общество на свободни протестанти и еврейски общности са сред тях. Размерът на данъка е 8-9% от размера на този върху дохода. Например, ако плащаш 10 000 евро данък върху дохода си годишно, ще трябва да платиш 800 евро на църквата. Освен това, този данък може да се приложи към дивидентите и парите от продажба на имоти. Имаш право да напуснеш църквата и да откаже да плати данъка, но трябва да попълни специално известие. Съществува и опасност да бъдеш отлъчен или включен в черен списък на работещите в някои църковни организации.До българите в чужбина: като не учите децата си на родният им български език вие не им помагате!Много или малко са тези наши сънародници в чужбина, които са се установили за постоянно там (поне до…Sep 29 2017vsyakajena.com