Пътят, който може да се използва един-два пъти дневно

0
627

Чували ли сте за Passage du Gois? Това е естествен провлак, разположен на брега на Атлантическия океан във Венде, Франция, чиято дължина е малко над 4 км. Той свързва Стария континент с остров Ноармутие през залива Бурньоф, като през 1577 година е открит сухоземен път. Само че пътят не е съвсем сух, защото два пъти дневно, по време на приливите, той просто изчезва.
Образуван е от естествени наноси и е допълнен с пясък, а по късно: с паваж и чакъл. През 1840 година бива позволено преминаването на превозни средства, а чак през 1971 година е изграден безопасен мост, свързващ континента с острова.Разходка по Вазовата екопътека – забравете за шума и всекидневния стрес (ВИДЕО)Искате да се разходите из природата и да забравите за шума и стреса на ежедневието? Вазовата пътека …Sep 9 2017vsyakajena.com

Всъщност се оказва, че въпросният път може да се ползва едва два пъти дневно и то за не повече от час-два, когато приливът се е оттеглил. През другото време шосето е покрито с вода, а дълбочината й съвсем не е за подценяване: между 1.5 и цели 4 метра.
Разбира се, навсякъде има табели за опасността, но често се случва някой бързащ шофьор или пешеходец да ги пренебрегне. И тогава идва опасността, поради факта, че водата приижда изключително бързо. Властите обаче са помислили за подобни ситуации и са поставили спасителни кули, в които хората да могат да се скрият и да изчакат опасността да отмине или спасителен екип да дойде.
Пътят е хлъзгав заради водораслите, които прииждат с приливите, поради което придвижването с мотор или велосипед не е добра идея, а паркирането е абсолютно забранено. Големи машини като автобуси и камиони могат да използват пътя, но само в една посока: от Франция към острова. На връщане те са задължени да минават по мост, който е построен преди няколко десетилетия.
Любопитно е, че въпреки „забраната“ за колелета, през 1999 година Passage du Gois е част от Тур Дьо Франс. Както може да се предположи, велосипедистите падат многократно, а голяма катастрофа разделя претендентите за победа, която тогава реализира Ланс Армстронг, който постига 7 минути преднина пред втория състезател.
Това не е единственият път от подобен тип, но безспорно е един от най-атрактивните заради дължината, която някога е била цели 5 км.Момичетата, които пътуват само с една раница на гърба сиМомичетата, които пътуват, не са като останалите. Те са отворени към света, винаги търсещи и експери…Aug 12 2017vsyakajena.com