Разходка по Вазовата екопътека – забравете за шума и всекидневния стрес (ВИДЕО)

0
787

Искате да се разходите из природата и да забравите за шума и стреса на ежедневието? Вазовата пътека е перфектният избор за целта. Спокойно и красиво място, което ви връща по стъпките на великия Иван Вазов. Нека проследим пътя.
Започваме оттам, че трябва да стигнем до гара Бов. Ако пътувате от София има две опции – с кола или с влак. Разбира се, пътешествие с кола е по-удобно, защото пътническият влак спира през 15 минути, което не е особено приятно. Въпреки това атмосферата с влак е много по-вълнуваща и ще ви накара да се почувствате като самия Вазов. Независимо кой начин изберете времето ще бъде еднакво.Прекрасна виртуална разходка до манастира до града на розитеЗа нас беше изненада да открием едно уникално място в България – свято и с много богата история. Нек…Aug 15 2017vsyakajena.com

След като сме стигнали гара Бов, тръгваме в посока Мездра и след около 150 метра ще видим табела с лика на Вазов, която сочи към Вазовата екопътека.
Самият път до Вазовата пътека може да разделим на три части. Първата част е до водопадът Скакля, който се намира по средата на пътя до желаната дестинация. Водопадът е висок 85 метра, но през студените месеци пресъхва, защото няма достатъчно приток на вода.
След подминаването на обозначената табела, продължавате да се движите по пътя, като всъщност това са кварталите на гара Бов. Когато стигнете дървено мостче, ще видите красива пещерата, която често служи като заслон. След моста продължавате своя път през гората. Пътеката е ясно очертана и няма да имате затруднения с откриването й. След известно време ще забележите, че сте стигнала водопада, но от горната страна. Ще се насладите на красивата гледка то Скакля, а и от Искърското дефиле.
Остава съвсем малко! Пътят след водопада няма точна маркировка, но това няма да създаде проблем, защото почти винаги има туристи. Ако все пак няма никого си припомнете пътя. Вазовата пътека се намира под Скакля. Ще видите стари бетонни стълби, продължавате по тях и скоро ще видите нова очертана пътека.
Изкачването продължава нагоре докато стигнете по-широка пътека, от което се открива гледка отново към Дефилето. Пътят е напълно обезопасен, както сами ще видите. Малко по-напред има широка поляна, на която туристите почиват.
Ако сте ентусиасти, може да продължите напред и да стигнете до село Заселе, което е и краят на Вазовата екопътека.
Определено си струва да минете през този невероятен път. Ще се насладите на невероятни гледки и много положителни емоции.