Наплив на българи в Одрин – купуват всичко, което им видят очите

0
254
Наплив на българи в Одрин - купуват всичко, което им видят очите

Ето какво се случва в Одрин, според турските медии.
Първата страница на турския вестник „Милли газете“ е посветена на българският наплив в Одрин. Вестникът посочва, че повишаването на стойността на българския лев спрямо турската лира е оживило местната търговия.
„Наплив на българи в Одрин“, пише с големи букви на днешното издание на вестника.
Българи се стичат в края на седмицата в пограничния град, за да купуват различни стоки – от препарати за почистване до мебели и от храни до текстил, отбелязва изданието. Според „Милли газете“, цитиран от trafficnews.bg, някои българи купуват на едро и продават в България на тройни цени стоките.
Слабата турска лира прави страната привлекателна.
Турските продукти поевтиняха за българите в резултат на обезценяването на турската лира. Българският лев достигна ниво, при което се разменя за 2,80 лири, а това направи турските стоки по-евтини за българските туристи, пояснява изданието. Председателят на Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт посочи, че туристите, които пристигат от България, харчат за покупки между 50 и 100 евро на човек.Да помним историята си: Георги Димитров отказва помощ за България по Плана „Маршал“Вероятно за повечето от вас ще бъде интересно да си припомнят или тепърва да научат за тази част от …Jul 10 2018vsyakajena.com
Туристическият бум в Турция бе хванат и от статистика, изнесена от в. „Хюриет“. От началото страната е посетена от близо 11.5 млн. души. Това е ръст от близо 30,8% на годишна база. Миналата година Турция е посетена от 32 млн. туристи, от които турската икономика е спечелила $ 26.5 млрд.

Ако тенденцията се запази, то през 2018 г. страната ще бъде посетена от 40 млн. души.
Приходите от туризъм в Турция нараснаха с 31.3% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2017 г. и достигнаха $4.43 млрд., сочат официалните данни към края на април.

Тази търговия радва местните търговци и оживи икономиката в Одрин.
„Българите, които преди купуваха само препарати за почистване, сега, с промяната на курса, разшириха кошницата си с продукти“, отбелязва „Милли газете“. Местен търговец разказва, че българските туристи преценяват като много евтини цените на пазара.

„От четири години съм търговец. Българските клиенти са много, българската валута – левът – е почти три пъти посилна от турската лира. Купуват тук на едро и препродават в страната си“, казва той.Хлябът ни – комбинация от турска мая и ГМО пшеница! Разболява хиляди българиХлябът ви изсъхва бързо и се рони на дребни частици? Вижте какво всъщност яде българинът. Търсите ху…Jul 9 2018vsyakajena.com
Източник: Petel