Каква е истинската история на Черния петък?

0
587

Сезонът на големия шопинг официално вече започна, а неговата кулминация ще дойде с предстоящия през ноември Черен петък, чийто оферти и предложения чакаме с нетърпение цялата година.

Но какво точно значи терминът „Черен петък“ и как точно навлезе и се настани удобни в нашите порядки на пазаруване? Първата документирана поява на фразата „Черен петък“ не се е използвала за шопинг, а за финансова криза – и по-специално катастрофата на американския пазар на злато на 24 септември, 1869 година. Двама абсолютно безскрупулни финансисти от Уол Стрийт, Джей Гулд и Джим Фиск, са работили заедно по закупуването на възможно най-много от златото в страната в опит да вдигнат цената му и да го продадат с голяма печалба. На този „черен петък“ през септември, конспирацията изпраща пазара в свободно падане и банкрутирайки всички от големите фигури на Уол Стрийт до обикновени фермери.

Най-коментираната история за Черния петък пък е свързана с търговците. Според легендата, след цяла година на загуба, магазините са правели печалба в следващите 24 часа след Деня на благодарността, тъй като почиващите пазаруващи са хвърляли купища пари за стоки с намалени цени.

Друг мит, който хвърля доста грозен оттенък на традицията, твърди, че през 19-и век южняшките собственици на плантации са купували робите си с отстъпка в деня след Дена на благодарността. Макар тази версия на корените на Черния петък да води до някои бойкоти на традицията, като цяло няма общо с реалността.

Истинската история за Черния петък обаче не е така забавна, колкото им се иска на търговците. През 50-те години на миналия век, полицията във Филаделфия е използвала фразата, за да опише хаоса след Деня на благодарността, когато орди от купувачи, живеещи в покрайнините и туристи са наводнявали града преди големия футболен мач между армията и военноморските сили в събота. Към 1961 година, „Черния петък“ е хванал достатъчно популярност, че градът се опитал да го промени на „Големия петък“, за да елиминира негативните препратки.

Tерминът не се разпространил из страната още доста време. Първите данни за използването му навсякъде са от 1985 година. В един момент в края на 80-те, търговците са намерили начин да преоткрият Черния петък и да го превърнат в празник с положителна нагласа, вместо негативна. Смята се, че магазините в САЩ работят цяла година на загуба и излизат на печалба чак след Черния петък, което разбира се не е съвсем точно. Все още в съботата преди Коледа печалбите са най-големи.

Черния петък все още се задържа и вече тъмните му корени са съвсем забравени. Оттогава събитието става с все по-голяма дължина и дори предизвиква други акции като Кибер Понеделника. Магазините започват да отварят все по-рано в петък и най-отдадените купувачи влизат там веднага след отрупаната маса на Деня на благодарността.

В България Черния петък също набра огромна популярност, предвид страхотните предложения, които може да открие всеки фен на шопинга.

А сега, за да не чакаш до последно, можеш да се запишеш за специалните оферти на Топшоп и да имаш възможност първи да се възползваш от тях. За целта се регистрирай тук и ще бъдеш подсетен, за да си след първите, видели страхотните оферти.