Археолозите с нов удар: Откриха смайваща императорска гробница на 20 км от Пловдив (СНИМКИ)

0
449

Покривът й се показа от върха на най-голямата могила на Балканите – Малтепе в с. Маноле. Монументална императорска гробница от Римската епоха откри археологът доц. Костадин Кисьов на 20-ина километра от Пловдив. Тя е с размери 7 на 7 метра и е висока над 5 метра след извършени електротомографски изследвания. „Сензацията дойде! Гробното съоръжение е смайващо, ако съдим по покрива, който в момента разкриваме“, заяви пред „24 часа“ ученият. Мащабната находка се показа на 5 метра от върха на могилата Малтепе край с. Маноле, чиито проучвания започнаха преди две години. „В продължение на месец ще търсим в дълбочина нейния вход“, уточни Кисьов, който е и директор на археологическия музей в Пловдив. Покривът на гробницата е плосък, изграден от ломени мраморни камъни, споени с бял хоросан. Ъглите са оформени с правоъгълни тухли, които най-вероятно носят в дълбочина цялата конструкция на съоръжението. Ученият допуска, че най-вероятно отвътре е във формата на свод. Находката е впечатляваща. „Подобна гробница е открита единствено в римския град Виминациум в днешна Сърбия. Тя е принадлежала на император Марк Аврелий Карин (283-285 г.) Това е времето на така наречените Войнишки императори (какво представляват те – виж долу).

Местността Чудните мостове край Забърдо пази легенди за вяратаТези предания ще ви оставят безмълвни!
Местността Чудните мостове край Забърдо тегли като магнит с у…
Jun 25 2018vsyakajena.com

„Гробницата в Маноле е със същите размери и конструкция. Датира се от ІІІ век според откритите около покрива й бронзови монети“, обясни доц. Кисьов. Южно от голямата находка екипът е попаднал на съоръжение с огромни мраморни квадри, единият от които тежи над 400 кг. Тепърва ще се установява дали е отделна гробница или светилище. „За съжаление и тук е констатиран голям иманярски изкоп. Той започва от върха на могилата и е разрушил част от покрива на голямата гробница. Още не е ясно дали не е ограбена“, каза археологът. По думите му няма как такова мащабно съоръжение да е на случаен човек. „Най-вероятно става въпрос за тракийски владетел, тъй като гробницата е в ареала на Филипопол“, разсъждава Кисьов. А и практика на траките е да полагат владетелите си в могили. Другата версия е там да е бил погребан римски благородник, който е управлявал Филипопол и е имал вила в околностите. Могилата край Маноле минава за най-голямата на Балканите. Тя е с размери 140 м в диаметър и е висока 23 метра. Зарита е с 90 000 кубика пръст. Не е изключено да има няколко гробници в нея. Според Кисьов ще се работи поне още 2 години. Проучванията се финансират от община Пловдив, а находките ще обогатят колекцията на музея.

17 войнишки императори се сменят на трона, сред тях е Максимин Тракиеца. Втората половина на ІІІ век, откогато се датира гробницата в с. Маноле, е известна като епохата на Войнишките императори. Световната римска държава преживява невиждана дотогава криза. Най-очебиен признак на депресията, достигнала своя връх, са обезценяването на парите, връщането на наторалното стопанство и отстъпление от завоювани територии. Властта се е придобивала чрез узурпация от средите на командни длъжности в легионите. Която и да е тълпа от войници е можела да издигне свой претендент за трона. Всяка подготвена от армията прокламация пък ставала законосъобразна. Сенатът е напълно обезличен. Типичен войнишки император е Максимин Тракиеца (235-238 г.), произхождащ от Тракия. Преди това той не е бил дори сенатор. Никой от тези императори не успява да изгради трайна власт. Повечето са умирали от насилствена смърт. Дузини претенденти и узурпатори се се изредили. Мнозина от тях не са оставили никакъв спомен, освен името си. В рамките на 50 г. официално са се сменили 17 императори. На „проклятие на паметта“ са били подложени поне трима от тях: Елагабал, Марк Емилий Емилиан – управлявал едва 3 месеца, и накрая Марк Аврелий Карин. Край на кризата слага император Диоклециан, въвел системата на Тетрархията – управление на двама августи, подпомагани от двама цезари.
Източник: bgnow.eu5 вълшебни места в България, които да посетите при първа възможностДойдат ли почивните дни, хубаво е човек да се качи на колата си и да отиде някъде за уикенда. Особен…May 8 2018vsyakajena.com