5 фатални грешки, които съсипват косата ни

0
756
косата ни

Днес ще си поговорим за някои грешки, които всички правим, но в същото време съсипват косата ни. Разбира се, нормално косата да се изтощава, но друг е въпросът, че ако прекаляваме с грешките, това може да се отрази дългосрочно на косата ни.

Всеки от нас иска да има здрава, красива и буйна коса? Но понякога без да осъзнаваме в стремежа си да постигнем това правим груби грешки, пишат от jenata.blitz.bg. Заради тях резултатът е точно обратният – косата изтънява, става рядка и започва да пада. Но да се върнем на грешките, които съсипват косата, оказа се, че те са точно пет. Ето кои са грубите грешки, които правим ежедневно, а те съсипват косата ни:

1. Къпем се с гореща вода
Косата не трябва да се мие с гореща вода, тъй като високата температура нарушава структурата на косъма и засилва активирането на мастните жлези. Измийте косата с умерено топла вода, а малко преди да излезете от банята изплакнете със студена.

2. Неправилно нанасяне на шампоан и балсам
Шампоанът трябва да се прилага само на корените! Балсам – по дължината и връхчетата на косата. Ако сте запознати с това правило, то добре. Но се оказва, че не всички момичета го познават!

3. Подсушаване с кърпа
Косата не трябва да се търка агресивно и да се стиска с кърпа след като е измита. Можете само леко да попиете мократа грива, но не и да я навивате в кърпа, която после дълго време на е на главата ви. Сушенето на косата в кърпата уврежда косъма и той става чуплив и безжизнен. ⠀

4. И пак тази кърпа
Ако косата ви бързо се омазнява, губи обема и блясъка си, то знайте, че вината пак е във въпросната кърпа. Ако след банята се „сушили“ косата си с кърпа (както в по-горната точна обяснихме, че не трябва да се прави), а след това сте навили косата си в кърпата и сте се разхождали с нея дълго време преди да се срешите и подсушите със сешоар, то ето защо косата ви се омазнява бързо. Това се дължи на сауна ефекта, който кърпата прави с мократа коса. Заради това мастните жлези започват да работят по-активно, косата бързо губи своята чистота, обем и блясък. По принцип няколко 2-3 минути с кърпа на главата са достатъчни.

5. Мокър гребен за коса
Веднага след банята разресвате косата си, за да изсъхне в по-приемлива форма или за да ви е по-следно да я издухате със сешоара? Е, забравете за това! Агресивното разресване и като цяло сресване на мокра коса е забранено. Вместо това изсушете леко корените на косата със студен или топъл въздух и едва след това започнете със сресването. Запомнете – започнете от връхчетата на косата, а след това се насочете нагоре към корените. Между другото, по-добре е да сресвате косата, преди да я измиете.

Вижте още:Ранното побеляване на косата може да не е свързано с остаряванетоРанното побеляване на косата не е толкова често срещано явление, но все пак съществува. Често хората…Jul 13 2020vsyakajena.comЗвезден стил: Истинският цвят на косата на звездните дами (Снимки)Истинският цвят на косата е нещо, с което много дами се разделят още на младини. Боята за коса дава …Jun 25 2020vsyakajena.com