Учените разкриха най-ефективния метод за борба със стареенето

0
336
борба със стареенето

Всеки от нас малко или много води борба със стареенето. Дори и да не ни се иска да го признаем, това е част от живота, която не можем да пренебрегнем или забравим. Затова и днес ви представяме какво са открили учените по този въпрос.

Средиземноморската диета е един от най-ефективните начини за справяне със старческите заболявания. До този извод са стигнали група международни учени след продължително изследване, резултатите от които са поместени в MedicalXpress, предават от jenata.blitz.bg. Този вид хранене увеличава броя на полезните бактерии в червата и намалява броя на вредните микроорганизми, които причиняват възпаление.

В проучването са участвали 612 души на възраст между 65 и 79 години от няколко европейски страни. Експертите са оценили чревния статус на доброволците преди и след 12-месечна обикновена или средиземноморска диета с високо съдържание на плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения, зехтин и риба и ниско съдържание на червено месо и наситени мазнини.

Здравословната храна е допринесла за благоприятни промени в чревния микробиом, което е свързано с предотвратяване загубата на бактериално разнообразие, както и увеличаване броя на бактериите, които допринасят за здравината на костите. В допълнение, когнитивните навици на доброволците, в това число и паметта им, са се подобрили, а образуването на провъзпалителни вещества е намаляло.

По-подробният анализ е показал, че промяната в микробиома се изразява в увеличаване броя на бактериите, които произвеждат полезни късоверижни мастни киселини и намаляване броя на бактериите, участващи в производството на определени жлъчни киселини, свръхпроизводството на които е свързано с повишен риск от рак на червата, резистентност към инсулин, увреждане на клетките и мастна чернодробна болест.

В голяма степен промените се дължат на повишеното съдържание на хранителни фибри и свързаните с тях витамини и минерали, по-специално С, В6, В9, мед, калий, желязо, манган и магнезий. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Учени от САЩ: Продукт, масово употребяван в България, забавя стареенетоКогато става дума за стареенето ни, обикновено говорим с примирение. Факт е, че към момента стареене…Jan 22 2020vsyakajena.comФотостареенето на кожата – как да се предпазим?Фотостареенето на кожата е един доста сериозен проблем, с който много малко от нас са наясно и почти…Jul 25 2019vsyakajena.com