Топ ортопед разкри как да носим любимите токчета без болка и натоварване

0
297
любимите токчета

Всяка жена има поне един чифт обувки, които нарича „любимите токчета“. Това, че са любими обаче не променя факта, че често те са адски неудобни, натоварват краката ни и след това изпитваме болка в ходилата. Именно по тази причина днес ви представяме компетентното мнение на ортопед, който разкрива как да се насладим на обувките, без да си причиняваме такава болка.

Едва ли има жена, която да не обича високите токчета. Все пак те удължават силуета, а краката ни изглеждат много по-дълги и стройни, предават от jenata.blitz.bg. За съжаление, с възрастта става все по-трудно да ходим дълго време на любимите си обувки. Въпреки това не сме готови да се откажем от тях, независимо колко голяма е болката, която изпитваме. Как бързо и лесно да се отървем от напрежението и тежестта в краката? Има ли наистина някакъв начин да облекчим живота си, без да застрашаваме здравето си? Специалистите са категорични, че има!

Решение на проблема е много просто и се нарича специални ортопедични стелки за обувки, които специалистите препоръчват горещо. Ако изпитвате болка в стъпалата, първо трябва да разберете на какво се дължи тя. Ако сте ходили на високи токчета, а след това сте събули обувката и в спокойно състояние болката е изчезнала, не трябва да се притеснявате. Неразположението ви се дължи единствено на умората.

Най-често болката в стъпалата е свързва с факта, че с възрастта надлъжният свод на стъпалото се снижава. Специалните възглавнички на ортопедичната стелка ще ви позволят да повдигнете свода на стъпалото и да намалите натоварването в тази област. Тези стелки наистина вършат работа и със сигурност ще облекчат натоварването на краката ви.

Най-важното е стелката да бъде надеждно фиксирана в правилното положение. Защото ако се движи по време на ходене, възглавничката може да се окаже не под свода на стъпалото, а на друго място. Това няма да доведе до желаното разтоварване на крака, а ще напряга мускулите. Затова най-добре изберете стелки на лепилна основа. Хубаво е също така за всеки чифт обувки да имате отделни стелки, тъй като те трябва да съответстват на формата на обувката.

Имайте предвид и нещо друго – болката в стъпалото може да бъде причинена и от съвсем различни причини – заради плоско стъпало, заради понижаване на свода на стъпалото с възрастта или пък от някакви вродени патологии, съдови заболявания като разширени вени например. Както вече споменахме, най-добре е да разберете причината за тази болка, кога се появява, кога изчезва и кога не преминава и да се консултирате с ортопед.

Ако сте забелязали, че болката в краката отминава бързо след свалянето на обувките на висок ток, най-вероятно краката ви са здрави, а за да облекчите състоянието им, е достатъчно да използвате ортопедични стелки. Ако дискомфортът в краката остава за дълго време, е добре за известно време да се откажете от любимите си токчета и да потърсите помощ от специалист.

Хубаво е при всяка удобна възможност да сваляте обувките си за няколко минути и да направите едно много полезно упражнение за стъпалата, което ще помогне да свалите напрежението в краката и ще подобри кръвообращението. За целта в продължение на 2-3 секунди застанете на пети, след това на пръсти и така – 20-25 пъти.

Що се отнася до височината на тока, опитайте да изберете тази, на която се чувствате най-удобно. В края на краищата, няма нужда да парадирате с много високи токчета в делничен ден. Повярвайте, дори 5-7 см. са в състояние да издължат силуета ви и значително и да преобразят външния ви вид. Всички тези съвети ще ви дадат възможност да живеете добре, да се чувствате лесно, да вървите през живота с удоволствие, да зарадвате себе си и да се чувствате като кралица.

Вижте още:Проверете себе си! Кажи ми какъв тип са любимите ти обувки и ще ти кажа какъв си!Кой от изброените видове обувки ти е любим?
Всяка от нас има чифт любими обувки. Ето какво разкриват…
Jul 11 2018vsyakajena.com
Ходенето на токчета не е лесно. Ето как да избегнем болките в краката от високите обувкиОбувките на високи токчета са стилни и женствени, но често причиняват неприятни болки в краката. Зат…Aug 13 2018vsyakajena.com