Д-р Емил Димитров разкри кое е най-доброто лечение за зъбите

0
122
д-р Емил Димитров

Д-р Емил Димитров от Русе е единственият български зъболекар, участвал в 21-ата годишна конференция на Италианската академия за консервативна и възстановителна стоматология в Болоня. На форума над 1000 лекари по дентална медицина от целия свят имаха възможност да усъвършенстват своите умения. Бяха представени новите международни клинични изследвания в областта на абразивната възстановителна стоматология. Той даде интервю пред zdrave.to, предават от ipatient.xyz.

– Д-р Димитров, какви са новите тенденции в зъболечението?
– Новите тенденции в стоматологията са съхранение на зъбните тъкани при лечението им, особено при изпиляването на зъбите за обвивни корони и фасети. Даже има въведен термин за това – минималноинвазивни протетични процедури (MIPP). Колегите навсякъде по света се стремят да запазят, поддържат и възстановят естествените зъби. Това е работещото дългосрочно решение за здравето на зъбите и на устната кухина.

– Какво ви впечатли на Конференцията на Италианската академия за консервативна и възстановителна стоматология?
– Най-много ме впечатли, че всички лектори бяха детайлни в представянето на темите. Имах чувството, че се надпреварваха кой ще каже повече подробности от предходния лектор. Това създаваше невероятна атмосфера на приповдигнатост в претъпканата от 1000 човека зала, която бурно аплодираше всеки лектор.

– Какви са новите материали в стоматологията и техните предимства?
– С нарастването на естетичните изисквания се увеличава и стремежът на производителите да създават материали, които да се доближават все повече до естествените тъкани по оптични и физични качества. Затова конкуренцията на пазара и между производителите е много голяма. Целта е да се създаде “идеалният” материал, който да пресъздава 100% естествените зъбни тъкани.

– Как се възстановяват изтритите зъби и защо е важно това за пациентите? Споделете вашия опит.
– Възстановяването на изтритите зъби става по два начина – директно с композит и индиректно с фасети, полукорони и корони от чиста керамика и цирконий. При директния метод с композит процедурата се извършва в пет поредни дни, като по метода на скулптирането се пресъздава първоначалната форма и цвят на зъбите. По този начин пациентът получава напълно възстановени зъби само за пет дни. При индиректния метод първоначално се прави восъчен проект по предварително взети отпечатъци и така преценяваме кои зъби ще са с фасети, кои с полукорони и корони. Този проект може да бъде прехвърлен върху зъбите на пациента и той да оцени как ще изглежда усмивката му

Освен това при първоначалния преглед се правят много фотоснимки на лицето и на зъбите, за да се прецени дали точната форма на зъбите съответства на лицето на пациента. В някои случаи се прави и т.нар. DSD – дигитален дизайн на усмивката, за да се прецизира формата на фронталните зъби. Прилагайки метода MIPP, който вече споменах, изпиляването на зъбите действително е минимално, понякога даже се прави само едно заобляне на ръбовете на зъба – толкова минимално е пиленето. Изпиляването при този метод няма нищо общо с изпиляването за металокерамика, където отнемането на зъбните тъкани достига до 70%!Съвети за красива усмивка: Грешките, които съсипват зъбите ниМного хора страдат от кариеси и все по-често, защото не се наблюдават или знаят малко за хигиената н…Feb 28 2019vsyakajena.com

И двата метода са биологично ориентирани, тоест съхраняваме зъбните тъкани на нивото, на което са били. Моят опит показва, че това е безценно за пациента, защото там ще има същото количество тъкан и след 10 години!

Ако зъбите не се възстановят по един от двата начина, изтриването продължава, а “оголеният” дентин се изтрива седем пъти по-бързо, вследствие на което се появява чувствителност при хранене от кисели храни и от термични дразнители. При по-занемарени случаи се стига и до некроза на пулпата и трябва да се проведе кореново лечение. Така че колкото по-рано се предприемат мерки за покриване на “оголения” дентин и възстановяване на първоначалната форма на зъбите, толкова по-добре. Освен това след възстановяването на формата на зъбите се подобрява и дъвкателният процес, защото храната се смила по-добре, с по-малко движения. Това облекчава дъвкателните мускули и облекчава работата на храносмилателния тракт.

– Кой е най-трудният случай във вашата практика?
– Никога няма да забравя един млад пациент, за когото помислих, че няма зъби въобще, докато говореше. А той всъщност ги беше изтрил наполовина! Изготвихме восъчен проект, за да имам и аз представа колко ще са едри зъбите, дали ще подхождат на лицето му. В продължение на шест дни, а не на пет, както се прави обикновено, възстанових усмивката, самочувствието и нормалния дъвкателен акт на младежа.

– Как навлизат дигиталните технологии в стоматологичната практика?
– Дигиталните технологии навлизат много бързо в стоматологията и главно в областта на протетиката и имплантологията. Честно казано, малко ме притеснява фактът, че в даден момент машината ще прави всичко, а докторите само ще залепват върху зъбите готовите корони или фасети и по този начин ще се загуби съзидателният елемент в професията ни – това да направиш нещо с двете си ръце… Защото ние сме съзидателни същества в своята същност и машините ни изместват. Според мен всичко трябва да е с мярка, иначе професията ни ще загуби творческия си елемент. Да не бъда разбран погрешно – дигитализацията е необходима от гледна точка на по-голямата прецизност, само не бива да се прекалява!

– Има ли баланс между качественото зъболечение и цената му? Достъпни ли са новите технологии за пациентите?
– Смятам, че в стоматологията трябва да има баланс между качество и цена – по-високата цена трябва да кореспондира с по-високо качество. По-високата цена също означава, поне за мен, по-голяма отговорност, по-голям опит и много познания, придобити от много курсове в чужбина.
Смятам, че новите технологии са достъпни за пациентите, разбира се, не за всички. Все пак е въпрос на приоритети! Ще завърша отговора си с един цитат: “Разочарованието от лошото качество остава много дълго след радостта от ниската цена”!

– Имат ли основание пациентите в днешно време да се страхуват от посещението при стоматолог? Какви са методите за справяне с болката?
– Смятам че в 21-ви век не трябва да се говори за болка при посещението в стоматологичен кабинет. Може би страхът на пациентите се базира на стари техни преживявания отпреди много години, защото и аз като дете съм имал неприятен спомен от посещение при стоматолог. Сега се използват обезболяващи гелове, които предотвратяват усещането от иглата, когато се поставя локална упойка. А по време на манипулациите някои пациенти даже заспиват на стоматологичния стол, което говори за огромното доверие, което пациентът има на доктора и че пациентът се чувства достатъчно комфортно, за да се отпусне и заспи.
Мара КАЛЧЕВАНай-опасните вредители за нашите зъбиЗъбите са изключително важни и ние трябва да полагаме особени грижи за тях. Важно е да ги поддържаме…Jan 20 2019vsyakajena.com

loading...