8 признака за недостиг на желязо

0
633
недостиг на желязо

Често не се замисляме за някои от веществата, от които организмът ни се нуждае. Ако например допуснем недостиг на желязо, той може да доведе до редица проблеми със здравето ни, които никак не са приятни и не бива да се подценяват. Затова и днес ви представяме 8 признака за това, за да можем да ги разпознаем и да вземем мерки.

Един от най-странните признаци на недостиг на желязо е силното желание да се яде нещо, което не е хранителен продукт, пишат от zdrave.to. Освен това по-ниските нива на желязото може да нарушат когнитивните способности.

Дефицитът на желязо е най-често срещаният хранителен дефицит в света, който засяга повече от два милиарда души. В същото време експерти от Световната здравна организация (СЗО) са на мнение, че около осем от десет души по света днес може да изпитват недостиг на желязо в организма си. Колко и какво месо трябва да консумираме на седмица, за да си доставим нужното количество желязо и цинк

Според учени от Университета “Николай Коперник” (Полша) най-често жените страдат от липса на желязо в тялото си – при тях по-ниските нива на този минерал може да влошат познавателната способност и издръжливост, в резултат на което те стават по-капризни и са изложени на по-висок риск от депресия. Липсата на това жизненоважно хранително вещество забавя работата на мозъка и централната нервна система, подчертават специалистите.

Освен това промените в лигавиците поради недостига на желязо водят до нарушаване на бариерната им функция и това допринася за намаляване на имунитета и увеличаване на инфекциозните заболявания. Сред най-застрашените от дефицит са жени на възраст 35-49 години и момичета на възраст 15-18 години. “Една от причините дефицитът на желязо да е толкова широко разпространен е фактът, че лекарите често пренебрегват общите му симптоми“, казва диетологът Грег Уедхед.

Симптоми:
• Постоянна умора
• Проблеми с дишането
• Бледност
• Синдром на неспокойните крака през нощта
• Главоболие и виене на свят
• Негативни промени в психичното здраве – повишена тревожност, панически атаки, промени в настроението, депресия
• Болезненост в устата, отекли лигавици и език
• Суха коса и кожа

Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Стритите червени чушки ни снабдяват с важен витаминВсеки витамин има своите свойства и по тази причина е необходимо ние да си набавяме от всички витами…Feb 3 2020vsyakajena.com5 храни, в които има повече витамин С от портокалаКогато говорим за витамин С, един от първите продукти, които ни идват на ума е портокалът. В него се…Feb 5 2020vsyakajena.com