5 признака, че имаме дефицит на витамин В12

0
560
дефицит

В организма ни има най-различни витамини и минерали, които осигуряват нормалното му функциониране. В същото време ако самите ние не доставяме на тялото си чрез храни и напитки нужните витамини, то се получава дефицит. Днес ще ви представим кои са признаците за дефицит на витамин В12, за да можем бързо и навреме да вземем нужните мерки.

Витамин B12 е от витамините, за които започна да се говори в последно време. И има защо – все повече си даваме сметка, че те не са нещо, което можем да пренебрегнем в пътя си към здравословния начин на живот, пишат от zdrave.to. B12 най-често се открива в животинските продукти, като месо, риба, яйца и млечни. Има го и в малки количества в хляба и някои ядкови млека. Той е изключително важен за производството на червените кръвни телца, ДНК и правилната работа на нервната система.

Уви, дефицитът на B12 става все по-масов особено сред пълнолетните. Сред застрашените от дефицита са още хора, които са претърпели операция, хора, приемащи метформинови препарати, веганите. Eто какви са симптомите на дефицит на B12:

Светла кожа
Хората, които страдат от такъв дефицит, често имат твърде светла кожа с жълт отенък. Това се получава именно заради проблема при производството на червени кръвни телца. Липсата на B12 може да доведе до т.нар. мегалобластна анемия.

Слабост и умора
Това са сред най-честите симптоми за този дефицит. Причината пак е в червените кръвни телца и по-скоро в тяхната липса. Именно те пренасят кислорода из цялото тяло, а без достатъчно кислород в тялото ни, ние се чувстваме слабост и умора.

Усещане за „иглички“
Един от сериозните ефекти от липсата на достатъчно вит B12 е увреждането на нервната система. Така се получават усещания на изтръпвания или, както ги наричаме често „иглички“.

Промяна на мобилността
Ако не се вземат мерки за този дефицит, липсата на В12 може да причини изменения на походката, загуба на координация и баланс. Това често остава недиагностицирано, а за промяната на походката се набеждава възрастта на пациента.

Глосит и язви в устата
Глоситът е възпаление на езика – възпаление и налепи, включващи и изменение на цвета на езика. Проучвания показват, че възпаления и наранен език може да е ранен симптом на дефицит на В12. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Как да разгадаем липсата на даден витамин и да я компенсирамеЛипсата на даден витамин в организма ни може да бъде почти незабележима, особено в началото. В същот…Jul 3 2020vsyakajena.com5 храни, в които има повече витамин С от портокалаКогато говорим за витамин С, един от първите продукти, които ни идват на ума е портокалът. В него се…Feb 5 2020vsyakajena.com