5 признака, че бенките ни трябва да бъдат проверени от лекар

0
721
бенките ни

Бенките ни са нещо, с което сме свикнали до болка и често дори не ги забелязваме. Има моменти обаче, когато те могат да бъдат крайно опасни и е важно да ги покажем на лекар, за да може той да прецени как точно да процедираме в конкретната ситуация.

Меланомът е най-опасният от всички видове рак, пишат от zdrave.to. И за съжаление не се среща толкова рядко – ракът на кожата е на трето място по разпространение. За щастие болестта е лечима, ако се открие в най-ранните стадии. Основният сигнал за заболяването са бенките, които са променили размера и формата си, както и такива, които внезапно се появяват по кожата. Събрахме петте най-важни признака, че нещо не е наред с бенките ви и е необходимо спешно да посетите лекар.

Симетрия
Безопасната бенка е симетрична. Ако една част от нея е много по-голяма от другата, ако формата на половинките ѝ е много различна – бенката може да е злокачествена и е по-добре да я покажете на лекар.

Цвят
Бледа, равномерно оцветена – това са признаци на здрава бенка. Ако някоя бенка внезапно потъмнее или не е равномерно оцветена, консултирайте се с лекар, това може да бъде опасен знак!

Размер
Определянето на безопасния размер е много просто: прикрепете тъпия край на обикновен молив към бенката. Ако бенката ви е по-малка – всичко е в ред, но ако размерът на ръба ѝ надвишава диаметъра на молив, по-добре е да проверите при лекар.

Остри ръбове
Безопасната бенка винаги има ясно определени ръбове и ясно изразени граници. Но ако забележите, че при някои от вашите бенки границите са се размили и краищата са станали неразличими, незабавно се консултирайте с лекар!

Промяна
Всякакви промени в цвета, формата или размера на позната бенка са повод да се консултирате с дерматолог. Обикновено бенките не трябва да се променят – ако това се случи, по-добре е да се консултирате със специалист. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Всичко, което трябва да знаем за бенкитеБенките са нещо, което всеки от нас има. Дали са малко или повече, зависи от много неща. В същото вр…Feb 24 2020vsyakajena.comВсяка бенка по тялото ви означава нещо. Вижте какво е то и колко е точно всичко!Промените в тялото са резултат от преживени силни емоционални събития и стресови ситуации и са свърз…Dec 24 2019vsyakajena.com