5 много вредни храни по време на епидемия

0
811
много вредни храни

По време на епидемия има някои основни неща, които е добре да правим и такива, които е добре да избягваме, за да сме сигурни, че ще бъдем здрави. Храненето и по-конкретно правилното хранене е ключово, за да бъдем в добро здраве. Затова и днес ви представяме някои много вредни храни, които е добре да намалим или изобщо да премахнем от диетата си, докато върлуват вируси.

Имунитетът е жива система, която е чувствителна към външни фактори. Работата му отразява вашите навици (тютюнопушене, податливост, физическа активност) и диета, предават от zdrave.to. Има продукти, които помагат на имунната система да работи ефективно. Те са необходими в диетата днес, както никога досега. И има такива, които блокират функционирането на имунната система. И изоставяйки ги, ще направите на тялото си добра услуга. Ето 5 храни, които увреждат имунната ви система.

Сол
Излишната сол в диетата отслабва имунната система, посочват учени от университета в Бон. Те открили, че мишките, хранени с твърде солена храна, страдат повече от сериозни бактериални инфекции. Експертите тествали теорията публично. Доброволците яли 6 грама сол на ден повече, отколкото препоръчва СЗО (до 5 грама). Кръвен тест на доброволци показал изразен имунодефицит. Интересното е, че такова количество сол (допълнителни 6 грама) се съдържа само в две ястия с „бърза храна“, така че бързото хранене, поне временно, трябва да бъде извадено от диетата.

Захар
Същото важи и за твърде сладката храна. Излишната захар се отразява негативно на имунната система, тъй като захарта вреди по два начина. Първо, тя „храни“ патогенни бактерии, които растат и се размножават, като по този начин създават прекомерно натоварване на имунната система и я разсейват от външни заплахи. И второ, захарните гликати „слепват“ имунните клетки. Чрез обездвижването им сладките всъщност лишават организма от имунна защита.

Мазни храни
Твърде мазните храни (пържени или с излишни животински мазнини) са тежки храни за организма. Храносмилателната система харчи много повече енергия за асимилацията им, отколкото за усвояването на „леки“ храни. Според диетолога Сергей Облажко това се отразява негативно на имунитета. Организмът е принуден да се справи с последиците от преяждането и яденето на такава тежка храна, като приема ресурси от имунната система.

Червено месо
Диетологът Маргарита Королева отбелязва, че за силен имунитет тялото се нуждае от протеини. Те обаче трябва да се получават от бяло месо, докато червеното (говеждо, свинско) трябва да бъде включено в диетата не повече от веднъж или два пъти седмично. Червеното месо допринася за развитието на възпалителни процеси в червата. Бялото месо (пилешко, пуешко, пъдпъдъци) е богато на протеини и не причинява възпалителни процеси, поради което червеното не е за предпочитане.

Консервирана храна
Консервираните меса и риба са високотемпературно преработени храни, които са изчерпани откъм хранителни вещества. Яхния, готови пасти, риба в консерва потискат имунната система. Вместо консервирани храни яжте прясно или замразено: охладено месо, замразена риба, в която се съхраняват хранителни вещества. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Кои са най-опасните храни за сърцетоСърцето е един от най-важните органи в човешкото тяло. По тази причина е важно да го поддържаме в до…Apr 4 2020vsyakajena.com12 храни, които може би ядете неправилноДнес ще ви представим 12 храни, които може би ядем неправилно. Това е проблем, тъй като понякога тов…Mar 19 2020vsyakajena.com