3 безотказни техники за спасение от задушаване

0
273
задушаване

Съществува този вид фобия, тя се нарича фагофобия. Това е страх от задавяне по време на хранене. Мисля, че почти всички хора имат такъв страх, но сред фагофобите той достига нивото на истерията, пишат от zdrave.to. Казват, че фагофобите се довеждат до изтощение, като отказват да ядат и пият, а понякога дори се страхуват да поглъщат слюнката си. Не мога да кажа, че този страх е толкова безпочвен.

В селото на прабаба ми съседите в един момент спряха да виждат една жена по улиците. Разбирате ли, в селата с една-единствена улица жителите бързо се забелязват като изчезнат. Кокошките, гъските се втурват около двора необезпокоявани, кучето лае, а господарката все още не напуска къщата. Когато съседите пвлязоха да проверят какво се е случило, те намериха тялото на жената в кухнята. Тя се задавила от гроздови семки, докато седяла на масата. Тя умряла, преди дори да успее да извика помощ.

В процеса на асфиксия дихателната недостатъчност се преминава в няколко етапа. Първо преобладават конвулсивните вдишвания, които се заменят със същите издишвания. Тогава дишането временно спира и възниква така нареченото атонално дишане – дълго вдишване със стоп при издишване, което често показва началото на увреждане на мозъчните клетки. Мускулите на цялото тяло могат да потрепват, да се появят спазми на крайниците. Обикновено сърцето спира до няколко минути след задушаване. В редки случаи може да спре да работи веднага. Човек има само няколко минути, за да бъде спасен. В същото време, при спад на нивото на кислорода в тялото, способността да мислите рационално и да вземате решения спада, така че трябва да побързате.8 признака показват, че имаме непоносимост към глутенГлутенът често е наричан мълчалив убиец, защото може да причини хронични щети по цялото тяло. Поняко…Aug 13 2019vsyakajena.com

Какво да направите, за да бъдете спасени:
1. Най-лесният вариант е да викате за помощ.
Ако човек се задави, докато е сам в апартамента, тогава той има възможност да изтича на верандата и да почука на вратата на съседите. Именно съседите могат да извикат линейка или да се опитат да окажат помощ сами. Но има няколко минуса.

– няма гаранция, че съседите бързо ще реагират и ще отворят вратата;
– няма гаранция, че те ще разберат какво точно трябва да се направи;
– няма гаранция, че линейката ще може бързо да стигне до там.
И основната опасност, няма сигурност, че вашите съседи имат умения за първа помощ с механично задушаване. Ако започнат да потупват по гърба с дланта си, тя само ще избута задръстената храна допълнително в дихателните пътища, което ще влоши състоянието.

2. По правило естественият механизъм на кашлицата спасява от тежки видове удушаване с чужди предмети. Но когато кашлица не помага, е необходимо да се помогне на белите дробове да изтласкат заседналата храна. Има два начина да направите това. Можете да се облегнете на удължен твърд предмет (най-често се препоръчва да вземете облегалката на стола) с горната част на корема, над пъпа. Натискът ще премине през диафрагмата към белите дробове и ще изскочи бучката. Друг вариант е да ударите пода с гърдите си. За да направите това, трябва да застанете в поза лицева опора и рязко да поставите ръцете си отстрани. В същото време се грижете за главата си, за да не я ударите и да не загубите съзнание.

3. Друг вариант е техниката на Хаймлих, която можете да опитате да изпълните сами. Да го направите си струва, ако знаете как точно се изпълнява и то само в първите секунди след началото на удушаването, когато все още имате сила за това. Юмрукът на едната ръка се притиска към стомаха, покрива се с втората ръка и се прави няколко пъти рязко налягане във посока нагоре. За да не се задавите, говорете по-малко по време на хранене. И не се разсейвайте от телевизора по време на обяд.Признаците, които показват, че сте урочасаниБългарският народ има множество поверия, митове и легенди, които са в основата на нашата народопсихо…Jul 13 2019vsyakajena.com