10 доказани ползи за здравето от боровинките

0
385
боровинките

Боровинките са сред плодовете, които повечето хора обичат не само заради вкуса им, но и защото са много лесни за хапване – само трябва да ги измием и са готови за консумация. Днес обаче ще си поговорим и за още едно важно нещо, свързано с този плод – ползите за здравето от хапването на боровинки редовно.

Боровинките са сладки, питателни и много популярни, предават от healthline.com. Често етикетирани като суперхрана, те са с ниско съдържание на калории и невероятно добри за човешкото здраве. Те са толкова вкусни, че много хора ги смятат за свой любим плод. Защо боровинките са толкова полезни?

1. Боровинките са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на хранителни вещества
Червеният храст (Vaccinium sect. Cyanococcus) е цъфтящ храст, който произвежда плодове със синкав, лилав оттенък – известни още като боровинки. Те са тясно свързани с подобни храсти, като тези, които произвеждат червени малини и черни къпини. Боровинките са малки – около 5–16 милиметра в диаметър – и имат разкроена корона в края. Те са зелени на цвят, когато се появят за първи път, а след това стават лилави и сини, когато узреят. Двата най-често срещани типа са: – Highbush Blueberry (Американска боровинка): Най-често срещаният култивиран сорт в САЩ. – Нискочестотни или „диви“ боровинки: Обикновено по-малки и по-богати на някои антиоксиданти. Боровинките са сред плодове с най-високо съдържание на хранителни вещества. 1 чаена чаша (около 150 грама) порция боровинки съдържа: – Фибри: 4 грама – Витамин С: 24% от необходимата дневна доза за човек – Витамин К: 36% от от необходимата дневна доза за човек – Манган: 25% от от необходимата дневна доза за човек – Малки количества различни хранителни вещества Те също са около 85% вода, а цяла чаша съдържа само 84 калории и 15 грама въглехидрати. Това ги прави отличен източник на няколко важни хранителни вещества.

2. Боровинките са кралете на антиоксидантните храни
Антиоксидантите защитават тялото ви от свободни радикали, които са нестабилни молекули и могат да увредят клетките ви и да допринесат за стареене и заболявания, като рак. Смята се, че боровинките имат едно от най-високите нива на антиоксиданти от всички обичайни плодове и зеленчуци. Основните антиоксидантни съединения в боровинките принадлежат към семейство полифенолни антиоксиданти, наречени флавоноиди. Счита се, че една група флавоноиди, по-специално – антоцианини, е отговорна за голяма част от полезните ефекти върху здравето на тези плодове. Доказано е, че боровинките директно повишават нивата на антиоксиданти в тялото ви.

3. Боровинките намаляват увреждането на ДНК, което може да помогне за защита срещу стареене и рак
Оксидативното увреждане на ДНК е неизбежна част от ежедневието. Твърди се, че се среща десетки хиляди пъти на ден във всяка клетка в тялото ви. Увреждането на ДНК е част от причината да остаряваме. Той също така играе важна роля в развитието на заболявания като рак. Тъй като боровинките са с високо съдържание на антиоксиданти, те могат да неутрализират някои от свободните радикали, които увреждат вашата ДНК.

4. Боровинките предпазват холестерола в кръвта ви от увреждане
Окислителното увреждане не се ограничава до вашите клетки и ДНК. Проблемно е и когато вашият „лош“ LDL холестерол се окислява. Всъщност окисляването на „лошия“ LDL холестерол е решаваща стъпка в процеса на сърдечните заболявания. Антиоксидантите в боровинките са силно свързани с намалените нива на окислена LDL. Това прави боровинките много добри за сърцето ви. Ежедневната порция от 50 грама за боровинки намалява LDL окисляването с 27% за осем седмици при хора със затлъстяване.

5. Боровинките могат да понижат кръвното налягане
Боровинките имат значителни ползи за хора с високо кръвно налягане, което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания. В осемседмично проучване затлъстелите хора, които са имали висок риск от сърдечно заболяване, отбелязват 4–6% понижение на кръвното налягане след консумация на 50 грама боровинки на ден. Други проучвания наблюдават подобни ефекти – особено при жени в менопауза.

6. Боровинките могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания
Докато яденето на боровинки може да понижи кръвното налягане и окисления LDL холестерол, важно е да се има предвид, че това са рискови фактори – не действителни заболявания. Би било много по-информативно да се знае дали боровинките помагат за предотвратяване на твърди крайни точки като сърдечни пристъпи, които са водещата причина за смъртта в света. Проучване в 93 600 медицински сестри установи, че тези с най-висок прием на антоцианини – основните антиоксиданти в боровинките – са с 32% по-нисък риск от сърдечни пристъпи в сравнение с тези с най-нисък прием. Необходими са повече проучвания, преди да могат да бъдат направени претенции.

7. Боровинките могат да помогнат за поддържане на мозъчната функция и подобряване на паметта
Оксидативният стрес може да ускори процеса на стареене на мозъка ви, като се отразява негативно върху мозъчната функция. Според проучвания върху животни, антиоксидантите в боровинките могат да засегнат области от мозъка ви, които са от съществено значение за интелигентността. Човешките изследвания също дадоха обещаващи резултати.

8. Антоцианините в боровинките могат да имат антидиабетно действие
Боровинките осигуряват умерени количества захар в сравнение с другите плодове. Една чаша (148 грама) съдържа 15 грама захар, което се равнява на малка ябълка или голяма портокал. Въпреки това, биоактивните съединения в боровинките изглежда превишават всяко отрицателно въздействие на захарта, когато става въпрос за контрол на кръвната захар. Изследванията сочат, че антоцианините в боровинките имат благоприятен ефект върху чувствителността към инсулин и метаболизма на глюкозата. Тези анти-диабетни ефекти се проявяват както с боровинков сок, така и с екстракт.

9. Може да помогне в борбата с инфекциите на пикочните пътища
Инфекциите на пикочните пътища (UTIs) са често срещан проблем за жените. Широко известно е, че сокът от червена боровинка може да помогне за предотвратяване на тези видове инфекции. Тъй като боровинките са тясно свързани с червените боровинки, те се хвалят с много от същите активни вещества като сок от червена боровинка. Тези вещества се наричат анти-лепила и помагат да се предотврати свързването на бактерии като E. coli към стената на пикочния мехур. Боровинките рядко са изследвани за тяхното влияние върху UTIs, но вероятно имат подобни ефекти като червените боровинки.

10. Боровинките могат да намалят мускулните щети след упорити упражнения
Напрегнатото упражнение може да доведе до мускулна болезненост и умора. Това се дължи на локалното възпаление и оксидативния стрес в мускулната ви тъкан . Добавките от боровинки могат да намалят уврежданията, които настъпват на молекулно ниво, като минимизират болезнеността и намаляват мускулните показатели. В малко проучване при 10 жени спортисти, боровинките ускориха възстановяването на мускулите след упорити упражнения за крака. Заключение Боровинките са невероятно здравословни и питателни. Те засилват здравето на сърцето, мозъчната функция и много други аспекти на вашето тяло. Нещо повече – те са сладки, цветни и супер вкусни, независимо дали пресни или замразени. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Тортичка с кафето е толкова банално! Ето нещо по-оригинално и свежо, с което да изненадате близките си – хляб с червени боровинки, ванилия и канелаАко искате да изненадате близките си с нещо различно, което да си пасва също толкова добре с кафето,…Jun 12 2018vsyakajena.com