Ясно е кой е най-полезният зеленчук

0
235
най-полезният

Зеленчуците са сред храните, които е добре редовно да включваме в менюто си. Не само, че са диетични, но и притежават редица полезни свойства, които се отразяват благоприятно на здравето и тонуса ни като цяло. Днес обаче ще ви представим кой е най-полезният зеленчук, поне според д-р Александър Мясников.

Телевизионният водещ и лекар Александър Мясников посочи зеленчук, който е най-полезният за здравето и в същото време ефективен помощник за защита от различни болести, пишат от zdrave.to. Експертът съветва да използвате зеленчука суров. „Най-здравословният продукт в света сред зеленчуците е броколи. Той има огромно количество витамини, минерали, биологично активни вещества, които намаляват много сериозно рисковете от онкологични заболявания“, казва д-р Мясников.

Лекарят отбеляза, че за да получава дневна доза витамини, средностатистическият човек трябва да изяде килограм зеленчуци и плодове. Лекарят е убеден, че зеленчуците и плодовете ще донесат повече ползи от витамините под формата на таблетки – във всеки отдел на стомаха и червата ще отдели определено количество полезни елементи, за разлика от синтетичните витамини.

Зеленчуците са голяма група храни, включваща различни части от ядивни растения, с изключение на сладките плодове, зърнено-житните и зърнено-бобовите храни и ядките. Разграничението между зеленчуците и някои други храни, най-вече плодовете, не винаги е отчетливо и често се основава на кулинарната и културна традиция. Така към зеленчуците най-често се отнасят листа, стъбла или корени на определени растения, но също и плодове с по-ниско захарно съдържание, като доматите, или семена, като зеления фасул.

Първоначално зеленчуците са събирани от праисторическите хора от диворастящи растения, като началото на тяхното култивиране в някои части на света е между X и VIII хилядолетие пр. Хр. Първите зеленчукови култури са характерни за съответната област растения, но с времето се пренасят и видове от отдалечени части на света. Днес повечето зеленчукови култури се отглеждат навсякъде по света, където климатичните условия позволяват това, а понякога в защитена среда и в по-неподходящи райони. Китай е най-големият производител на зеленчуци в света, а международната търговия дава възможност на потребителите да купуват зеленчуци, отглеждани в отдалечени части на света. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:9 плодове и зеленчуци, които задължително трябва да хапвамеВсички знаем, че за да бъдем в добра форма е важно да ядем плодове и зеленчуци. Истината е обаче, че…Jun 30 2020vsyakajena.comМалък трик удължава живота на плодовете и зеленчуците в хладилникаВсеки от нас поставя плодовете и зеленчуците в хладилника, за да може да удължи трайността им. Въпре…Mar 4 2020vsyakajena.com