Ясни са признаците на сърдечен пристъп

0
394
сърдечен пристъп

Да получиш сърдечен пристъп е сред най-опасните неща. По тази причина всеки от нас се стреми да има някаква представа как да познае това състояние навреме, за да се вземат нужните мерки. Днес ви представяме кои са първите признаци на този проблем, за да можем да сме подготвени, ако сполети нас или наш близък.

Сърдечният пристъп е опасно състояние, при което рязко се понижава кръвоснабдяването на мускулите на миокарда и ако не се окаже навременна помощ, клетките отмират и човекът може да загине от инфаркт, пишат от zdrave.to. Неприятното е, че все по-често се диагностицират сърдечни пристъпи при млади хора. Ако лекарите успеят да овладеят такъв пристъп навреме, могат да предотвратят тежките последствия от него. Затова е много важно да се познават и запомнят симптомите на това опасно състояние.

Повечето хора са убедени, че такова състояние се развива бързо и се съпровожда с остра болка. Но на практика преди настъпването на сърдечен пристъп дълго време могат да се наблюдават симптоми, които трудно биха се свързали с нарушена сърдечна функция. Организмът се опитва самостоятелно да се справи с болестта, да контролира кръвното налягане и пулса. Но проблемът може да се забележи, ако обърнете внимание и на следните нетипични признаци:

► Нарушения в съня. Хората свързват хроничното безсъние с умора на работа, със стрес, с диета или недостиг на витамини. Но при 50% от жените, преживели сърдечен пристъп, се наблюдава продължително нарушение на съня. То е свързано с влошаване кръвоснабдяването на главния мозък, незабелязано развитие на хипоксия, промяна в хормоналния фон. Често възникват пристъпи на тревога, повишава се раздразнителността и човек изпитва силна умора.

► Влошено или затруднено дишане. Много пациенти преди настъпване на сърдечен пристъп са получавали неведнъж задух, който възниква без никаква причина. Появява се често и повърхностно дишане в седнало положение или при нормално ходене, без да бърза човек. Постепенно се появява кашлица, без да има признаци на простуда или остра респираторна инфекция. При това в начален етап страдащият не изпитва болка или парене в гърдите. Това е един от нетипичните симптоми на сърдечна недостатъчност, възникваща при 40-42% от хората.

► Промяна на киселинността на стомашния сок. Храносмилателната система първа реагира на нарушенията в сърдечната дейност. При понижение на кръвотока може да се повиши киселинността, често възникват киселини, болка в подребрието и стомашни спазми, както и позиви за повръщане. Жените отдават тези симптоми и прилошаване на лошо хранене или строга диета, на кафето или фаст-фуда. Ако тези неприятни усещания се повтарят, се обърнете към специалист за консултация.

► Студена пот. Ако внезапно ви залее студена пот и това не е свързано с уплах, не пренебрегвайте това състояние, защото появяването на студена пот по челото без причина е симптом за сърдечни болести и пристъп. При пренатоварване на сърдечния мускул организмът се опитва да задържи повишаването на температурата и изкарва излишната течност, стеснявайки кръвоносните съдове. На фона на такъв тип изпотяване може да възникне силно прилошаване и покачване на кръвното налягане.

► Болка в ръцете и шията. При седяща работа често изтръпват мускулите на гърба, затова започват да болят раменете и шията. Невинаги това е признак на остеохондроза или умора, може да се дължи на сърдечен проблем и да е ранен признак на сърдечен пристъп. Защото, ако сърцето функционира неравномерно, се стесняват артериите, подхранващи главния и гръбначния мозък. Възникват неприятни спазми, изтръпване, болки в тила. При такова състояние е желателно да се изследвате при специалист, който да ви насочи към ултразвуково изследване или компютърна томография.

При всеки човек сърдечният пристъп се развива индивидуално. Ако причината е хормонално нарушение, често възниква повишено изпотяване, появява се силна тревога и рязка промяна на настроението. При стеноза на артериите на фона на атеросклероза често страдащият е измъчван от главозамайване заради лошо кръвоснабдяване на главния мозък. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!
Яна БОЯДЖИЕВА

Вижте още:Кажи какво ядеш и разбери от какво боледувашХраненето е сред основните дейности, които поддържат нормалното функциониране на организма на всеки …Jun 20 2020vsyakajena.comКога при болки в корема трябва спешно да потърсим лекарВсеки от нас е имал болки в корема. Често те са причинени от определена храна или друго неразположен…Jun 1 2020vsyakajena.com