Ясни са признаците на слаб имунитет

0
284
слаб имунитет

Много хора имат слаб имунитет и това е проблем не само сега, когато се намираме в световна пандемия. Слабата имунна система поставя в риск здравето ни постоянно. Затова е много важно да можем да различим кои са признаците й, за да вземем нужните мерки навреме.

Студените ръце и крака са един от първите признаци за отслабване на имунитета, заяви докторът на медицинските науки професор Светлана Трофимова пред РИА Новости, предават от actualno.com. „Подобно влошаване на кръвообращението се случва в началото на различни инфекциозни заболявания. Това е така, защото има преразпределение на кръвния поток и кръвта започва да тече към най-жизненоважните органи“, обясни лекарят.

Трофимова добави, че симптом на вирусни или бактериални инфекции може да бъде и появата на зачервяване и сухота в очите, пише БГНЕС. В допълнение, апатията и съпътстващата я слабост е ярка проява за намаляване на функциите на имунната система. В тази връзка диетолозите са категорични, че червените плодове – като боровинки, малини и ягоди за укрепване на имунитета и подобряване на цялостното ни здравословно състояние и чувство за бодрост.

Имунната система е съвкупност от множество биологични структури и процеси в организма, предпазващи го от болести. За да функционира правилно, имунната система трябва да разпознава широк кръг от агенти, наричани патогени – от вируси до хелминти, и да ги различава от собствената здрава тъкан на организма. При много видове имунната система може да се раздели на обособени подсистеми, например на вродена и придобита или на хуморална и клетъчна. При човека кръвно-мозъчната и други подобни бариери отделят периферната имунна система от невроимунната система, защитаваща главния мозък.

Патогените могат бързо да еволюират и да се адаптират, като по този начин избягват разпознаването и неутрализацията си от имунната система, но от друга страна са се развили и различни защитни механизми за разпознаване и неутрализиране на патогени. Дори простите едноклетъчни организми, като бактериите, имат рудиментарна имунна система под формата на ензими, предпазващи ги от бактериофагни инфекции. Други прости имунни механизми се развиват в ранните еукариоти и продължават да се използват от техни съвременни потомци, като растенията и насекомите. Такива са фагоцитозата, антимикробните пептиди (дефензини) и комплемента. Челюстните, включително хората, имат още по-усложнени защитни механизми, включително способността да се адаптират с времето, за да разпознават по-ефективно определени патогени. Придобитият или адаптивен имунитет създава имунологична памет след първоначална реакция на даден патоген, което води до подобрена реакция при последващ сблъсък със същия патоген. Този процес на придобит имунитет е основа на ваксинацията.

Вижте още:6 признака, че имате силен имунитетДа имаме силен имунитет е важно не само за моментното ни състояние, но може да се отрази на здравето…May 22 2020vsyakajena.com3 продукта, с които бабите ни са укрепвали имунитета сиДнес ще си поговорим за 3 продукта, с които бабите ни са поддържали имунитета си на високо ниво. Все…May 19 2020vsyakajena.com

loading...