Ноктите издават здравословните ни проблеми

0
934
ноктите

Много преди да разберете какъв здравословен проблем имате, тялото вече започва да ви дава някакви сигнали. Например, кожата ви става по-суха и раздразнена, косата ви – по-рядка и загубва блясъка си, ноктите ви се чупят по-лесно и т.н. Ноктите са свързани с много здравни проблеми, затова не ги подценявайте. Ето и какво издават те, предават от teenproblem.net.

1. Сухи, разслоени нокти
Установено е, че един от пет възрастни има сухи, тънки, разслоени и чупливи нокти. Това традиционно се дължи на приема на вода. Нокътната плоча трябва да съдържа 18% вода, когато това количество падне на под 16% – ноктите започват да стават сухи и да се чупят много лесно. Това е още една причина да пиете 2 литра вода на ден. Липсата на цинк също може да доведе до лошо състояние на ноктите. Ако е така, хапвайте говеждо месо, тиквено семе, леща.

2. Меки нокти
Ако ноктите ви са меки, много лесно се извиват и прегъват, вероятно ви липсва протеин. Той прави ноктите по-здрави и твърди. Уверете се, че ястията, които хапвате през деня съдържат протеин. Хубаво е и да поемате достатъчно продукти, които съдържат витамин А и витамин D. За витамин D – яжте риба 3 пъти седмично и прекарвайте повече време на слънце, а за витамин А – заложете на зелени и оранжеви зеленчуци – моркови, спанак, сладки картофи и др.

3. Бразди по ноктите
Това може да означава много неща – лош подбор на храна, липса на определени витамини, болести. Браздите по ноктите най-често се свързват с липса на сяра. В този случай хапвайте повече малини, ядки и мляко. Кожните заболявания екзема и псориазис също причиняват бразди.4 правила за перфектни нокти, които всеки маникюрист следваВсяка жена се стреми да има перфектни нокти. Причината за това е, че поддържаният маникюр показва же…Jul 19 2019vsyakajena.com

4. Бели петна
От малки ни казват, че белите петна по ноктите издават липса на калций. Това е един от вариантите и може да подобрите състоянието си като поемате мляко и млечни продукти. Но това не е единствената причина. Белите петна могат да са наследствени. Или да са причинени от други фактори – лошо поддържане на ноктите, вроговяване – процес на образуване на кератин в тъканите, прекалено често правене на маникюри. Избягвайте лаковете за нокти, които съдържат парабени и никел. Белите петна се свързват и с тежката менструация. За да се възстанови нормалното състояние, яжте повече яйца, риба, зелени зеленчуци, моркови.

5. Кожички
Кожичките са тънки и малки, но могат да бъдат много досадни и дори да предизвикат болка. Появяват се заради недостатъчна хидратация на кутикула. Мажете ги с масло за нокти, богато на витамините Е и F

6. Жълти нокти
Тютюнопушенето кара ноктите да пожълтяват. Понякога некачествените лакове за нокти водят до същото. Но жълтите и дебели нокти могат да издават и проблеми с белия дроб, както и ревматоиден артрит.

7. Крехки нокти като лъжица
Ако ноктите ви са много крехки, тънки, чупят се бързо и развиват форма, подобна на лъжица, това може да показва, че страдате от липса на желязо и имате анемия. Яжте повече месо, риба, ядки, зелени зеленчуци, за да си набавите елемента. Но анемията може да е причинена и от стомашни проблеми, тежка менструация или целиакия, затова си направете кръвен тест.4 трика за заздравяване на ноктите ниВсяка жена мечтае за красиви и дълги нокти. Нежен цвят за лятото и подходяща форма ще са перфектният…Jun 25 2019vsyakajena.com