Никога не яжте тези храни сурови – опасно е

0
550
храни сурови

Днес ще ви представим един списък с продукти, които никога не бива да ядем в сурово състояние. Причината да не ядем тези храни сурови е, че без да са обработени, те могат да ни причинят различни проблеми. Ето и кои точно са те.

Рядко си позволяваме да хапваме сурова храна, освен ако не става въпрос за пресни плодове и зеленчуци. Все пак има и някои изключения, предават от jenata.blitz.bg. Знаете ли обаче, че има някои храни, които може да се окажат много опасни, ако ги консумирате, без да се преминали през съответната термична обработка? Има продукти, които просто в никакъв случай не трябва да опитвате даже, защото последиците могат да бъдат наистина много сериозни. В следващите редове ще ви изброим кои са тези храни.

Боб
Червеният боб е добър източник на протеини, фибри и антиоксиданти, ако обаче не е суров. Този продукт може да навреди на стомаха ви. Той съдържа фитохемаглютинин токсин, който причинява хранително отравяне. Уверете се, че бобът, който консумирате, е варен поне 10 минути, преди да бъде сервиран на масата.

Семена от ябълки, манго, круши, праскови, кайсии
Ние не ядем всички тези неща, но от време на време семките на ябълката може да попаднат в устата ни, защото ги считаме за полезни. Междувременно те обаче съдържат вещество, което се превръща в циановодородна киселина в стомаха. Не се безпокойте. Нищо няма да се случи от няколко семена, но не бива да консумирате голямо количество от тях.

Мляко
Под сурово мляко разбираме прясно и то без никаква обработка. Пастьоризацията убива Escherichia coli и салмонелата, които могат да бъдат намерени в този продукт. Според учените суровото мляко причинява хранителни отравяния 150 пъти по-често от други храни.

Картофи
Яденето на сурови картофи може да доведе до подуване на корема. Причината е, че те съдържат нишесте,, което се усвоява трудно от организма. Ако картофът е стар и по повърхността му се виждат зелени петна, то по-добре въобще да не се използва. Това значи, че е образувал веществото соланин, което може да причини отравяне или в най-лошия случай инфаркт.

Месо
Не добре сготвеното месо е много опасно. Например суровото птиче месо има в себе си кампилобактер, който е една от най-честите причини за диарични заболявания и причинява гастроентерит. Месото също така може да съдържа салмонела E/ coli и други опасни бактерии.

Колбаси
По някаква причина хората ядем сурови колбаси и дори понякога не ги минаваме през микровълновата. Редица изследвания показват, че този продукт може да съдържа листерия – патогенни бактерии, които могат да причинят менингит, енцефалит и спонтанен аборт при бременните жени. Те могат да бъдат убити само благодарение на внимателна топлинна обработка например готвене.

Кълнове
Повечето хора смятат, че те са много полезни и в тях има много витамини. Много от тях обаче съдържат E. coli и салмонела. Освен това те се отглеждат при висока влажност, а това са чудесни условия за развитието и на бактерии.

Вижте още:7 храни, които ни карат да огладняваме по-бързоХраненето е едно от най-важните неща, които правим, за да можем да оцелеем. Оказва се обаче, че има …Jul 4 2020vsyakajena.comХрани и напитки, които пречистват черния дробДнес ще си поговорим за храни и напитки, които пречистват черния дроб. Важно е да знаем кои са, защо…Jul 2 2020vsyakajena.com