Напукани пети – сигнал за сериозен проблем?

0
1570
напукани пети

Всеки човек в някакъв момент от живота си е изпитвал дискомфорта на напукани пети. Те не само са нелицеприятни, но и понякога проблемът може да се задълбочи дотолкова, че да изпитваме болка, дори при ходене. Оказва се, че това състояние може да бъде сигнал за сериозен проблем. Затова и днес ви представяме за какво да внимаваме и как да се справим в такава ситуация.

Много от нас, особено жените, страдат от проблема с напуканите пети. Те, освенн че са козметичен проблем, също така пречат на активния начин на живот, пишат от zdrave.to. Нито можете да си позволите носенето на красиви обувки, а понякога дори и най-малката пукнатина на петата може да причини силна болка.

Това не е само козметичен дефект, но предпоставка за развитието на сериозна патология в организма. Ето защо е много важно да вземете навременни мерки и да се консултирате със специалист. Дерматологът Юлия Котова обяснява защо може да се образуват пукнатини по петите, каква е опасността от тях какви мерки са най-ефективни при справяне с напуканата кожа на краката.

Защо се появяват проблеми с груба кожа на краката и пукнатини по петите?
Кожата на плантарната повърхност на стъпалата е дебела, без косми и богата на потни жлези. Здравата кожа на петата трябва да е еластична. Отличителна черта е, че в тази зона се намира най-дебелият повърхностен слой на кожата. Бидейки подложени на постоянни натоварвания, се появяват деформациите на стъпалото.

Заради носене на неудобни обувки, дълго време своене прави или практикуване на активни спортове, механичният ефект върху кожата на краката се получава под формата на повишено клетъчно деление на повърхностния слой. В крайна сметка това води до развитие на хиперкератоза – удебеляване на повърхностния рогов слой. Кожата на краката става по-твърда, по-малко еластична, чувствителността ѝ към външни влияния намалява. Така свойствата на кожата се променят.

Какво може да провокира пукнатини по петите?
Гъбичните инфекции на кожата на стъпалото, алергични заболявания, екзема, псориазис и различни видове кератодермия са чести причини за пукнатини в петите.

Те може да бъдат резултат и от механични влияния: носенето на тесни или неудобни обувки, продължително ходене. Ако човек прекара цял ден на краката си, те се подуват, кръвообращението се нарушава и в резултат на това състоянието на кожата на стъпалото и петата страда. Отрицателен ефект върху петите може да бъде и липсата на витамини или тяхната пренаситеност. Пукнатини в петите могат да възникнат поради метаболитни нарушения, заболявания на ендокринната и сърдечно-съдовата система.

Този проблем толкова ли е сериозен?
Появата на пукнатини е придружена от силна болка, която намалява способността за работа и ограничава възможността за активно движение. Пукнатините са опасни преди всичко, защото са „вратата” за проникване на патогени, които могат да причинят възпаление и да доведат до много нежелани последици.

Какво е правилното и най-важното за ефективно лечение?
Преди да започнете лечение на пукнатини в петите, е необходимо да разберете причината за появата им. Трябва да се консултирате с дерматолог, да направите необходимите лабораторни изследвания.

Лечението трябва да е специализирано, тъй като при наличие на кожни заболявания дори и най-задълбочената грижа за петата няма да даде забележими резултати. Така, например, гъбичките на краката се лекуват със специални противогъбични лекарства, които само специалист ще ви изпише. Ако пукнатините са били причинени от неправилна грижа или носене на лоши обувки, опитайте се да промените условията, допринесли за болестта.

Какви са съветите за грижа за краката у дома?
Всички домашни лечения са ефективни в случаите, когато сухата кожа на петите не е свързана с някакво заболяване. В домашни условия е най-добре да се омекоти и почисти кожата със сапуни и содни бани: за два литра гореща вода е необходимо да вземете супена лъжица сода и супена лъжица сапун. Продължителността на процедурата е 15 минути. Потопете краката си във ваната и масажирайте петите си малко, без особени усилия.

За борба с грубата кожа на краката се използват мехлеми за загрубяла кожа със съдържание на 15-20% урея и 5% салицилова киселина. Те овлажняват кожата и я омекотяват. За заздравяване на пукнатини могат да се използват лекарства с метилурацил, витамин В5 и антимикробно действие. За да предотвратите напукване на петите, трябва също да овлажните кожата с топъл зехтин, масажирайте, използвайте мазен крем или мехлем с вазелин.

Трябва да се помни, че тези прости съвети ще помогнат само за правилната грижа за кожата на петите ви. Истинските причини за промените в кожата обаче могат да бъдат определени само от квалифициран дерматолог. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Лошо зрение и болки в мускулите – сигнал за сгъстяване на кръвтаДнес ще си поговорим за един много сериозен проблем – сгъстяване на кръвта. Това е нещо, което често…Apr 13 2020vsyakajena.comУчените разкриха най-ясния сигнал за преждевременна смъртРядко някой от нас се замисля, че може да го застигне преждевременна смърт. Обикновено тя се дължи н…Feb 20 2020vsyakajena.com