Мигрената: Какво е и как да се преборим с нея?

0
290
мигрената

Мигрената е проблем, който много от нас изпитват, а причините за него са твърде малко разпространени. Според специалистите това са начините да се справим с нея.
Според проучванията мигрената засяга голяма част от хората, а до скоро не се знаеше почти нищо за нея, пишат от missbloom.bg. Сега учените разкриват някои от причините за нея и начините да се предпазим.
Какво представлява?
В най-леките случаи мигрената е силно главоболие, придружено от гадене, замайване и проблеми с фокусирането. В по-тежкия си вариант страдащият може да изпита болки във врата, рязка смяна на настроенията, понякога достигащи до чувства на депресия, припадъци и дори халюцинации.

Още преди да започне пристъпът на мигрена може да се появят първите симптоми – чувство на глад и раздразнение, умора и сънливост. След това в случая на т.нар. “аура”, което е по-малко разпространен етап от пристъпите, може да настъпи объркване на сетивата – страдащият усеща сякаш някой го докосва, крайниците му изтръпват и се появяват гърчове. Дори може да започнете да виждате образи и да чувате звуци, които не съществуват. След като силното главоболие и гадене е приключило – обикновено след 2 до 72 часа, ако не са взимани хапчета – често остава чувство за обърканост и загуба на силата.Прочут монах от Тибет разбули вековна тайна: Натиснете тези 2 точки и забравете за главоболието (СНИМКА)Живеем в много напрегнати времена и едва ли има човек, който да не е подложен на почти ежедневен стр…May 20 2018vsyakajena.com

Какво я предизвиква?
Има няколко неща, които според учените може да предизвикат мигрена. Обикновено тя се наследява или се появява от травмиращо събитие като инцидент или малтретиране в детството.
Защо парфюмите предизвикват главоболие?
Веднъж отключен, проблемът се завръща често – някои изпитват атаки по няколко пъти седмично, други веднъж на година. Най-често се предизвиква от фактори като стрес и умора, силни миризми или звуци, промени в атмосферното налягане и тежки медикаменти. Някои храни и напитки като сиренето, солените ястия, транс-мазнините, виното и кафето също могат да бъдат причинител. Едновременно с това, ако не се храним достатъчно пак има възможност да предизвикаме пристъп.

Как да се справим с мигрената?
Акупунктурата е един от най-често използваните методи и за сега най-ефективният. Някои хора избират да го комбинират и с ботокс. Той помага и като успокоява мускулните нерви на лицето, които понякога са причинители за усилване на болката. Правилната диета и тренировките също са добър начин да се борим с мигрената. Пийте повече вода и приемайте храна богата на магнезий и витамин В2. Според проучвания честото практикуване на йога може да намали симптомите при пристъп на мигрена и да сведе до минимум честота им.

Опитайте се да намалите стреса и да се наспивате достатъчно – както казахме, това оказва влияние върху проблема. Освен това се опитайте да откриете какво предизвиква вашата мигрена и избягвайте тези дразнители.
Какво да правим при пристъп на мигрена?
Опитайте се да се отпуснете, за предпочитане в тъмна стая без никакви миризми, и сложете студен компрес върху главата си. Можете да вземете хапче с ацетаминофен, ибупрофен или кофеин. Някои казват, че ако изпият една чаша кафе и си починат, успяват да се справят с атаката, но не прекалявайте с кофеина, защото от лекарство, може да се превърне в дразнител. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Опасност в дома ви, за която даже и не предполагате, носи главоболие и коварни болестиЗнаете ли, че свещите в дома могат да са опасни за здравето? Това се дължи на съдържащия се в повече…Jan 22 2018vsyakajena.com