10 храни, с които тялото ви ще произвежда повече колаген

0
972
храни колаген

Колагенът е основното вещество в тялото, което отговаря за отличното състояние на вашата кожа. Както знаете обаче, с напредването на възрастта, количеството колаген в организма намалява, поради което и започват дерматологични проблеми като увисване на кожата, бръчки и т.н. Но знаете ли, че можете да увеличите производството на колаген като се храните с определени продукти? Ето с кои точно…

1. Зеле
Сред всички зеленчуци, той е един от най-мощните стимулатори за производство на колаген в тялото, най-вече поради високото му съдържание на витамините А, В, С и Е, както и на антиоксидантните му свойства.

2. Авокадо
Благодарение на огромното си количество витамин Е, авокадото премахва токсините от тялото и предпазва кожата от външни дразнения. А с помощта на неговите омега-3 мастни киселини авокадото създава двойно повече колаген в тялото ви.

3. Риба
Отново заради омега-3 мастните киселини и тази храна дава най-доброто за кожата. Има значение обаче каква риба ще консумирате. За производството на колаген ние препоръчване сьомга и риба тон.

4. Всякакви зеленчуци или плодове в червено
Червеният им цвят свидетелства за наличието на ликопен. Това е специален антиоксидант, изхвърлящ свободните радикали от тялото, предпазващ кожата от вредните слънчеви лъчи и разбира се, спомагащ за образуването на повече колаген.

5. Фасул
Що се касае до фасула, той съдържа цинк и добре познатата в козметичната индустрия хиалуронова киселина. Последната подпомага хидратацията на кожата в дълбочина и дава възможност за по-бързото й стягане, като всичко това зависи и от навременното производство на допълнително количество колаген.

6. Чесън
Той съдържа сяра, таурин и липоева киселина – комплекс, подпомагащ регенерирането на колагена в кожата и най-вече на миниатюрните му влакна, чието увреждане с годините дава и първите признаци на стареене.

7. Моркови
Като лидер в съдържанието на витамин А сред всички познати зеленчуци морковът е добре познат със способността да бори кожни проблеми, включително и акне и отпуснатост на кожата, както и да обновява клетките в дълбочина.

8. Всякакви цитрус плодове
Богатото количество на витамин С и на антиоксиданти дават възможност на тялото само да произведе колаген, като ползва наличните в организма аминокиселини.

9. Зеленчуци, чиито листа се консумират – най-често тъмни
Те са безспорен фаворит в поддържането на гладка кожа точно защото дават нужните минерали за образуване на повече колаген в тялото.

10. Соя
Генистеинът в соевите продукти съдейства за блокирането на ензимите, увреждащи кожата. В същото време соята подпомага и регенерирането на епидермиса.

Вижте още:
5 храни за по-добро настроениеВсички сме чували за шоколада и неговите вълшебни свойства. Те се дължат не само на приятния какаов …Sep 11 2017vsyakajena.com

Ето как да балансирате нивото на pH в организма и кои храни е добре да консумирате, за да сте здравиСигурно знаете, че човешкото тяло е създадено основно от вода, което улеснява лесното придвижване в …Sep 11 2017vsyakajena.com