Шоколадът и ползата от него за имунитета

0
1014
шоколадът и

Шоколадът е сред продуктите, които са любими на повечето хора, макар че се опитваме да го ограничим, заради факта, че той ни кара да трупаме излишни килограми. Днес обаче ще ви прадставим ползите от него за имунитета и те могат да ни накарат да се поотпуснем и да си го хапваме малко по-спокойно.

Шоколадът е един от най-богатите източници на антиоксиданти и има положителен ефект върху имунната система, твърди специалистът по хранене Варвара Зародина пред радио „Спутник“, предаде БГНЕС, предават от actualno.com. Шоколадът е най-консумираната храна в света, показаха съвременни научни изследвания. Предпочитаме този продукт, включително по емоционални причини: когато ядем шоколад, мозъкът ни активира хормоните на удоволствието – допамин и серотонин. Освен това шоколадът стимулира имунитета ни, каза Зародина.

„Какаовите зърна, от които се произвежда шоколадът, съдържат повече от 200 съединения, които имат положителен ефект върху тялото. Например, флавоноиди. Тези мощни антиоксиданти имат благоприятен ефект върху коагулацията на кръвта, предпазват ни от свободните радикали, имат положителен ефект върху имунната система. Какаовите зърна имат най-високо съдържание на флавоноиди сред всички храни. Можете да кажете, че шоколадът стимулира имунитета ни“, категорична е диетоложката. От друга страна, шоколадът има високо съдържание на захар.

И често захарта засенчва полезните ефекти на шоколада. „Когато се прави шоколад, повечето от флавоноидните антиоксиданти, присъстващи в какаовите зърна, се губят. Сега има разработки, които могат да намалят загубата на флавоноиди, те съдържат по-малко захар без загуба на вкус. За най-полезен се счита за тъмния шоколад, тъй като съдържа най-голяма концентрация на какаови зърна. Млечният шоколад е по-малко полезен, а белият шоколад е лишен от всички полезни свойства“, обясни Зародина.

Шоколадът е хранителен продукт – сладкарско изделие, произвеждан от ферментирали, изпечени и смлени семена от какаово дърво. Основните съставки на шоколада са какаовата маса (сухата част на какаовите семена) и какаовото масло (мазнините в семената). Натуралният шоколад се произвежда от тези две съставки, като се добавя и подсладител, най-често захар. Допълнително в шоколада могат да се съдържат мляко (получава се млечен шоколад), различни видове ядки (лешници, бадеми), стафиди, както и други плодови пълнежи. Само от какаово масло, без да се добавя какаова маса, се произвежда бял шоколад. Предлага се и аериран шоколад, съдържащ известно количество въздух под формата на мехурчета. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:6 признака, че имате силен имунитетДа имаме силен имунитет е важно не само за моментното ни състояние, но може да се отрази на здравето…May 22 2020vsyakajena.com3 продукта, с които бабите ни са укрепвали имунитета сиДнес ще си поговорим за 3 продукта, с които бабите ни са поддържали имунитета си на високо ниво. Все…May 19 2020vsyakajena.com