Учените разкриха категоричните ползи за здравето от чесъна

0
303
от чесъна

Всеки от нас е наясно поне с някои от ползите за здравето от чесъна. Въпреки това е добре от време на време да сравняваме знанията си с проучванията на учените, за да сме сигурни, че всичко ще бъде наред.

Начинът ни на хранене е от съществено значение за това как се чувстваме. За да живеем дълго и в добро здраве, международни експерти съветват в менюто ни редовно да присъства чесън, пише в. „Дейли експрес“, предават от zdrave.to. Анализ на специалисти от Оксфордския университет показва, че чесънът намалява с 12 процента нивото на холестерола при изследваните лица. Твърдението им е базирано върху 16 проучвания, обхванали 952 души. Понижението се запазва в продължение на минимум шест месеца.

Американската кардиологична асоциация напомня, че липопротеинът с ниска плътност или т.нар. „лош“ холестерол допринася за развитието на атеросклероза – състояние, характеризиращо се със стесняване на артериите и свързано с повишен риск от инфаркт и инсулт. Британско изследване на специалисти от университета на Ексетър също подкрепя схващането, че чесънът понижава холестерола.

Изследователи от университета на Аделаида, Южна Австралия, са установили, че чесънът понижава систоличното налягане при хора с високо кръвно. Според експертите то е по-важен показател от диастоличното кръвно налягане, тъй като дава по-добра представа за потенциалния риск от инфаркт или инсулт.

Високото кръвно налягане на свой ред се свързва с повишен риск от болести на бъбреците, сърдечна недостатъчност, деменция. Специалисти от Индия напомнят, че чесънът освен това съдържа фитохимикали със свойствата на антиоксиданти, които предпазват от оксидативни увреждания – съществен рисков фактор за сърдечносъдови болести и деменция. „Чесънът може да помогне да се намали опасността от тях“, отбелязват изследователите.

Луковичният зеленчук присъства неизменно в средиземноморската и азиатската кухня. Може да се консумира суров или в състава на сосове, салатни дресинги, супи, салца, пасти за мазане. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:8 ползи от редовното ядене на чесънРедовното ядене на чесън е удоволствие за някои хора, но се оказва, че то има и множество ползи за з…Feb 28 2020vsyakajena.com10 нетипични приложения на чесънаВсеки от нас е чувал за ползите от чесъна. Той е продукт, който не всеки от нас обича, заради силния…Mar 30 2020vsyakajena.com

loading...