Учените разбиха голям мит за кашлицата

0
213
голям мит

Кашлицата е сред проблемите, с които всеки човек се сблъсква. Обикновено тя може да бъде провокирана от най-различни неща. Именно затова и около нея се появяват най-различни теории и митове. Днес обаче ви представяме мнението на учените, които разбира голям мит, свързан с кашлицата.

Малък екип изследователи от университета на Мичиган в САЩ установи, че не е възможно да се определи заболяването на човек само от кашлицата му, съобщи „МедикълЕкспрес“, пишат от zdrave.to. Резултатите от изследването са публикувани в списанието на британското Кралско научно дружество.

Изследвания досега са установили, че хората могат да разпознаят някои заболявания от външни белези. Например зачервеният нос, от който постоянно се отделя секрет, зачервените очи и отпадналостта са симптоми за настинка. Треската, изпотяването и изтощението са знак, че човек вероятно е болен от грип. Способността да се ориентират по тези симптоми позволява на хората да избягват болните, за да се не разболеят самите те. Какво е обаче положението с кашлицата? Силната, дълга, влажна кашлица с храчки обикновено се възприема като симптом за заболяване за разлика от бързото и „чисто“, отривисто изкашляне.

Така че когато чуят нечия кашлица, хората бързо преценяват за себе си болен ли е човек или не, и всичко това само въз основа на звука от кашлицата. Това се прилага често особено сега, по време на пандемията от Ковид-19. Проучването обаче показва, че тази преценка може да бъде и погрешна. Учените са изследвали доброволци, за да разберат дали те наистина правят разлика между кашлицата за прочистване на гърлото и кашлицата като симптом на заболяване.

Авторите са подбрали множество записи в Ютюб на хора, които кашлят и са ги показали на 200 доброволци, които ги гледали поотделно. Всеки от участниците трябвало да определи дали кашлицата на всеки от клиповете е предизвикана от заболяване или е просто прокашляне за прочистване на гърлото. Оказало се, че анкетираните са познали причината за кашлицата в едва половината от случаите. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:3 лесни начина да се отървем от пушаческата кашлицаПушаческата кашлица е не само нелицеприятна за околните, но и за самите пушачи. Разбира се, понякога…May 22 2020vsyakajena.comКак да разпознаем пневмонията, ако няма кашлицаПневмонията може да бъде изключително опасна, ако не бъде открита навреме. Един от основните й симпт…Feb 29 2020vsyakajena.com